SHANTEL – ANARCHY & ROMANCE

De Duitse DJ en platenproducer Stefan Hantel brengt zelf op werk op de markt als solomuzikant onder de artiestennaam ‘Shantel’. Zijn specialiteit ligt in de Balkanmuziek en in elektronische remixes van de liedjes van allerhande zigeunerorkesten.

De 45-jarige ‘Shantel’ woont in Frankfurt en heeft zelf Roemeense zigeunerroots via de grootouders aan moeders zijde. Als DJ verzorgde hij ganse avonden onder de naam ‘Bucovina Club’ en hij bracht sinds 1994 een hele reeks platen op de markt waaronder enkele compilatiealbums met zijn remixes van dergelijke zigeunermuziek. Zelf staat hij ook regelmatig op het podium als bandleider en als chaotisch organisator van een bont spektakel waarin deze gyspymuziek ruim aan bod kan komen.

Zijn bekendste album was “Disko Partizano” uit 2007 waarmee hij wekenlang aan de top van de hitparade stond in Turkije en dat hem in enkele Zuid-Europese landen een platinaplaat voor succesrijke verkoop opleverde. Naast het maken van muziek schrijft hij ook soundtracks voor films en werd zijn muziek o.a. gebruikt in de film ‘Borat’ van Sasha Baron Cohen. Zijn vorige plaat “Kosher Nostra Jewish Gangsters Greatest Hits” uit 2011 kwam zelfs onder de aandacht van Martin Scorcese, de beroemde producent van gangsterfilms.

Met de cd “Anarchy & Romance” verschijnt er dezer dagen nieuw werk van ‘Shantel’ en hij zal die release ondersteunen met een promotietournee en live optredens die onder de naam ‘’The Kiez Is Alright Tour 2013’ doorheen Europa zullen plaatsvinden. Deze song met de gelijknamige titel “The Kiez Is Alright” kunt u trouwens op bijgaande video in een live uitvoering meebeleven en op de cd staat aan het einde als bonustrack ook nog een dancemix van diezelfde song.

Voor deze plaat heeft ‘Shantel’ nog maar eens het geweer van schouders veranderd. De ‘drum & bass’ uit zijn vorige platen werd vervangen door meer hitgevoelige en poppy muziek die moeiteloos de moderne radiostations zou moeten kunnen halen. Het album bevat veertien nieuwe en originele composities, naast één rockabilly coverversie van de bluessong “Slow Down” van Larry Williams uit 1958.

Hij brengt een serie ritmische deuntjes die uitblinken door hun rijke melodieuze compositie en hun energieke, uiterst dansbare muziek. Voorbeelden van dergelijke 3 à 4 minuten durende songs zijn opener “Ghost Town”, “All The Glamour Has Gone”, “Your Nose Is Punk” en brassband- en reggaedeuntje “The Masterplan”.

Een vreemde eend in de bijt op dit album is een aanstekelijke versie van het Finse traditionele liedje “Letkajenkka”, dat de ouderen onder ons zeker nog kennen als de ‘Letkiss’ en dat hier door ‘Shantel’ op geheel eigen wijze wordt omgedoopt tot “A Touch Of Beauty”. Daarnaast is ook de Balkanmuziek nog nadrukkelijk aanwezig in de nummers “13th Shake”, flamencodiscorocker “No More Butterflies” en het met Oosterse klanken gevulde “Multiple Assimilation”.

Als ‘Shantel’ live even dynamisch is als op deze plaat, dan denken we dat u best maar eens gaat kijken als hij op 11 december in de Antwerpse zaal ‘De Roma’ met zijn ‘Bucovina Club Orkestar’ zijn grandioze show komt opvoeren. Tot dan zullen we hier blijven verder genieten van de 15 tracks op zijn nieuwste album “Anarchy & Romance”.

(valsam)

LIVE: Shantel & Bucovina Club Orkestar

Wo. 11 dec. 2013: De Roma, Antwerpen

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Essay Recordings

video