RAINA ROSE - CALDERA

Met de Amerikaanse folkzangeres en songschrijfster Raina Rose worden we alweer geconfronteerd met een nieuw en groot muzikaal talent uit Austin, Texas. Haar roots liggen echter in Portland, Oregon waar ze bijna 30 jaar geleden werd geboren.

Raina Rose bracht haar eerste plaat uit in 2005 onder de titel “Despite The Crushing Weight Of Gravity” en twee jaar later volgde album nummer twee: “The Prophet, The Panhandler And The Moon”. Daarna was het wachten tot 2009 toen “End Of Endless False Starts” als derde full-cd op de markt kwam en de vierde plaat “When May Came” kwam er in 2010. Dan ging ze trouwen en moeder worden vooraleer aan een muzikale opvolger te gaan werken.

Om de trend van steeds korter wordende platentitels in stand te houden noemde Raina Rose haar pas verschenen vijfde plaat simpelweg “Caldera” wat Latijn is voor ‘krater’, het grote gat dat ontstaat als een vulkaan is uitgedoofd. Toch lijkt deze dame nog lang niet aan het einde van haar Latijn want de kwaliteit van haar liedjes is met elke plaat blijven toenemen.

Haar heel specifieke stemgeluid met een ietwat verlegen en naïef klinkend timbre is haar grootste handelsmerk bij het vertolken van de tien liedjes die voor deze recente plaat werden opgenomen. Allemaal songs die ze persoonlijk van tekst en muziek heeft voorzien en die ze met volle overtuiging presenteert met de instrumentale steun van producer Andrew Pressman, toetsenist Danny Malone en drummer Robin MacMillan.

Daarnaast kon Raina Rose ook nog rekenen op occasionele support van andere muzikanten, zoals Chris Cox (melodica op openingslied “Secret” en “I Am Listening”) Colin Brooks (lap steel op “Badlands” en “Secret”), Anthony da Costa (gitaar op “Swing Wide The Gates” en erg mooie harmony vocals op “Hands”), Scrappy Jud Newcomb (gitaar op “Swing Wide The Gates”).

Bovendien is er ook een leuke rol weggelegd voor de bij Rootstime sinds lange tijd goed gekende Paul Curreri die in duet met Raina Rose mag meezingen op het mooie Americana-liedje “Swing Wide The Gates”. Enkele nog niet vernoemde, maar eveneens vlot in het gehoor liggende songs zijn “Woodsmoke”, het door een van ‘The Cure’ ontleende “Close To You”-beat swingende uptemponummer “I Lost It” en het zachtjes voortkabbelende “Drum Machine” (zie video).

Er zijn geen zwakke momenten te detecteren op dit vijfde album van Raina Rose en daarmee bewijst ze nog maar eens haar uitgesproken professionaliteit als zangeres en songschrijfster. Haar album “Caldera” is dan ook een absolute aanrader voor uw platencollectie.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video