ANDRES ROOTS ROUNDABOUT - THREE!

We volgen Andres Roots nu al een paar jaren. In het begin nog met het uitstekende Bullfrog Brown later als solo artiest en nog later met zijn project Roundabout. De Est is in al die jaren uitgegroeid tot één van onze favoriete hedendaagse bluesartiesten.

De slidegitarist heeft nu een, zeg maar, vaste band rond zich verzameld met Paul Terep op de drums en Martin Eessalu als tweede gitarist. Voor deze “Three ! “ schreef Andres elf instrumentale nummers. Acht ervan verschenen al eerder op EP uitgaven “Rock House” en “Electric Dixieland”. Je kan het gewaagd noemen om een instrumentaal album uit te brengen maar zij die Roots kennen weten dat dit toch uitsluitend kwaliteitsnummers zal opleveren. Het is niet anders nu.

De man ademt de blues uit al zijn poriën maar waagt zich, met succes, tot andere muzikale uitstapjes. Je zal evenzeer swing en jazz elementen kunnen ontwaren op deze release. Maar allen, zonder enig onderscheid, te catalogeren als indrukwekkend. De immense creativiteit, eigen aan Andres Roots, resulteert bijvoorbeeld in songs als “Three Sticks” waarop zijn Rhythm gitaar wordt bespeeld met een “derde” drumstok en er een fantastisch Diddley Bow stijl of sound als u wilt, wordt uitgehaald. Dit alleen al maakt de man zo uniek. Hij is geweldig productief maar nooit of te nimmer ten koste van inventieve creativiteit.

Al van bij opener “Greengrass Stomp”, een knipoog naar R.L. Burnside voel je aan wat je je kan verwachten. Spannende, hoogstaande songs die bulken van de inventiviteit. Om toch een paar hoogtepunten op te sommen: wij waren absoluut laaiend over de slide op “Oriënt Express”, niet minder enthousiast zijn we over het swingende , bluesy, Hawaiaans getinte “Wagon Swing”. En dan is er nog het fenomenaal gespeelde “Link To Elmore”, zie clip, een schitterend eerbetoon aan Elmore James.

Andres Roots is voor zover u hem nog niet zou kennen, een absolute must om te ontdekken, een intrigerende persoonlijkheid, creatieve artiest en een fenomenaal (slide)gitarist. Het album is een perfecte compagnon voor een goed glas èn tegelijk het beste instrumentale album in jaren.

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

Label: Roots Art Records

video