WENDE – LAST RESISTANCE

De muziek van de Nederlandse zangeres en songschrijfster Wende Snijders is moeilijk in één of ander genre onder te brengen. ‘Wende’, zoals ze zich als artiestennaam heeft toegemeten, experimenteert in diverse muziekstijlen en als luisteraar zit je soms te twijfelen tussen de punk van Nina Hagen, de rock van Anouk, de experimentele pop van ‘Goldfrapp’ of Björk.

Er moet echter niet per definitie een label gekleefd te worden op de muziek die ‘Wende’ brengt op haar nieuwste plaat “Last Resistance” die dezer dagen op de markt zal verschijnen. Laten we het maar houden bij een eigen(zinnige) stijl die wel weet te boeien, deels ook door de variatie in songs en gehanteerde muziekstijlen in de elf tracks op deze cd.

Voor de productie van dit album ging ‘Wende’ naar Berlijn om er met Nackt en Tilman Hopf de ‘Chez Cherie’-studio in te trekken om er de plaat op te nemen. Als eerste single uit “Last Resistance” werd geopteerd voor het vrij commercieel klinkende elektropopnummer “Devil’s Pact”, maar ook het op bijgaande video te beluisteren nummer “Black Feather” is een stevige kandidaat om binnenkort als single uit dit album door het leven te gaan.

Bij onze favoriete songs uit deze plaat mag u openingstrack “Ask The Tree”, “Do Berlin”, het op een monotone sample gebrachte “Nude”, “Black Feather”, “The Garden” en het enkel door piano begeleide akoestische slotnummer “Goodbye” rekenen. De bijdrage van ‘The Berlin String Theory’ met violen, cello’s, trombone & trompet aan zowat alle hier opgenomen tracks is indrukwekkend en bekoorlijk.

De eerste plaat die ‘Wende’ op de markt bracht stamt uit 2002 en had als introducerende titel gewoonweg “Wende”, gevolgd door “Quand Tu Dors” in 2005, een plaat die enkel Franstalige chansons herbergde. Ze won er meteen een ‘Edison Award’ mee in Nederland in de categorie ‘Easy Listening/Cabaret’. Daarna volgde een tweede, voornamelijk Franstalig album in 2006 onder de titel “La Fille Novée”. Het leverde haar meteen een tweede ‘Edison Award’ op.

Nadien hield ze zich bezig met theater en volgden er met de live cd en dvd “Chante!” in 2008 en het volledig uit Engelstalige nummers bestaande “No. 9” in 2009 nog twee verdere platen. Een registratie van een live optreden in de Nederlandse concertzaal ‘Carré” werd in 2009 op cd en dvd uitgebracht en daarna duurde het tot nu vooraleer ‘Wende’ opnieuw van zich liet horen via het net verschenen album “Last Resistance”. Live kunt u van ‘Wende’ en haar songs genieten in januari 2014 in de AB in Brussel en daarna in de betere Nederlandse concertzalen gedurende februari en maart 2014. Een aanrader!

(valsam)

 

23 Jan 2014 : Ancienne Belgique, Brussel
28 Feb 2014 : Theater de Kom, Nieuwegein (Try-out)
01 Mar 2014 : Theater aan de Schie, Schiedam
05 Mar 2014 : Theater de Veste, Delft
06 Mar 2014 : Theater de Flint, Amersfoort
11 Mar 2014 : De Lawei, Drachten
13 Mar 2014 : Stadsschouwburg, Nijmegen

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: BMG Tathata Music

video