THE HARMED BROTHERS – BETTER DAYS

Wat de opgelopen schade precies moge zijn voor de uit Cottage Grove, Oregon afkomstige formatie ‘The Harmed Brothers’ wordt nergens echt duidelijk gemaakt, dus we kunnen u hier ook niet echt verklaren waarom dit Americana en folkmuziek spelende kwartet voor deze wat pijn uitstralende groepsnaam heeft gekozen.

Drummer-percussionist Ben en bassist en mandolinespeler Zach Kilmer, twee van de vier bandleden zijn echte broers, terwijl banjospeler en pianist Alex Salcido en zanger-gitarist en frontman Ray ‘Donnie’ Vietti het door hen in 2008 geformeerde kwartet completeren. Voor hun album “Better Days” hebben ze trouwens enkele gastmuzikanten in de studio gehaald om de orkestratie van hun liedjes nog wat ruimer te laten klinken.

De uptempo titeltrack “Better Days” van hun tien songs tellende en drie kwartier durende album kunt u trouwens op bijgaande video beluisteren. De songteksten die Ray Vietti schrijft gaan over passie, liefde, liefdesverdriet en vriendschap, terwijl de muziek in de meeste nummers gedomineerd wordt door het dynamische banjospel van Alex Salcido.

Aandachtige luisteraars-kenners zullen de ‘Americana’-sound van bands als ‘Wilco’, ‘The Avett Brothers’ en ‘Uncle Tupelo’ zeker terug horen in enkele songs op “Better Days”. Vooral opener en countryrocker “When You See Me”, het daaropvolgende “Sky Cracked A Smile” en het bloedmooie “Carolina” roepen herinneringen op aan de beginjaren van de band van Jeff Tweedy.

Maar daarmee hebben we het nog niet gehad over enkele andere prachtsongs op deze plaat: het emotievolle en akoestisch gebrachte “Under The Axe”, het over gemiste kansen handelende “Ballad Of Probably Not” en de emotionele, met gebroken stem gezongen ballad “Caverns” over het verdriet en de pijn bij een recente relatiebreuk.

“Better Days” is de derde full-cd van ‘The Harmed Brothers’ en volgt op debuutplaat “All The Lies You Wanna Hear” uit 2010 en diens opvolger “Come Morning” uit 2012. Wij durven hier zonder blozen te stellen dat dit hun allerbeste plaat is geworden en dat belooft dan ook veel goeds voor wat er in de komende jaren hopelijk nog allemaal zal volgen voor dit sympathieke kwartet uit Oregon.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fluff & Gravy Records

video