PETER GALLWAY – HELLO STRANGER

Samen met de getalenteerde zangeres Annie Gallup vormt Peter Gallway sinds langere tijd het illustere duo ‘Hat Check Girl’ dat in het recente verleden drie heerlijke platen uitbracht met “Tenderness” uit 2010, “Six Bucks Shy” uit 2011 en “Road To Red Point” uit 2012.

Daarnaast pleegt hij echter ook wel eens een soloplaat op de markt te brengen die eigenlijk ook altijd zeer in de smaak van de Rootstime-recensenten zijn gevallen. U kunt als bewijs hiervan de recensies van zijn vorige albums “Manhattan Nocturne” uit 2009 en “Freedom Is” uit 2008 nog eens gaan nalezen op deze website.

Peter Gallway werd geboren in New York waar hij ook opgroeide, maar zijn muzikale carrière werd volledig ontwikkeld vanuit Californië waar hij op volwassen leeftijd naartoe verhuisde. Al van in de jaren ’60 was hij actief in de muziekwereld en verschenen er platen van hem op de markt. Daarna concentreerde hij zich vooral op het werken als producer voor andere artiesten en op zijn liefdevolle muzikale samenwerking met Annie Gallup in ‘Hat Check Girl’.

Nu presenteert Peter Gallway echter een mooie opvolger voor zijn laatste soloalbum “Manhattan Nocturne” in de vorm van het uit elf songs bestaande album “Hello Stranger”. Hij bespeelt er zelf alle instrumenten op met uitzondering van mondharmonica, waarvoor John Sebastian, de zanger van de legendarische sixties rockgroep ‘The Lovin’ Spoonful’ naar de studio kwam, en de piano die door componist-arrangeur Murray Weinstock werd bespeeld.

Tien van de elf nummers zijn eigen composities van Peter Gallway en de meeste songs dateren al vanuit zijn jeugdjaren toen hij in 1965 als gitarist actief was bij de schoolgroep ‘The Strangers’ (nvdr. A.u.b. niet verwarren met onze Antwerpse versie met dezelfde naam). Daarnaast serveert hij één indrukwekkende coverversie van de R&B-klassieker “Come And Get These Memories”, een song die door het legendarische componistentrio Holland-Dozier-Holland werd geschreven voor de ‘Motown’-meidengroep ‘Martha And The Vandellas’ en die in 1963 uitgroeide tot hun allereerste wereldhit.

“Hello Stranger (A Long, Long Time Ago)” is ook de titel van het eerste nummer op deze plaat en een live gebrachte akoestische uitvoering in Japan staat voor u gewoonweg te bewonderen op bijgaande video. Zelf zegt Peter Gallway dat deze cd een eerbetoon is aan de muzikale invloeden die hij heeft opgedaan vanuit de ‘Motown’-muziek die hem in Greenwich Village overspoelde in de jaren ’60.

De instrumentatie op al deze liedjes is bewust zeer sober en beperkt gehouden, waardoor je naast het zingen door Peter Gallway enkel harmony vocals en de klanken van een akoestische of elektrische gitaar of van een piano zult horen. Dit gegeven maakt het album alleen maar intensiever en beklijvender en doet de luisteraar stil worden bij nummers als “I Need Your Love Inside Me”, “Twelve Day Lover”, “Fast Freight”, “Give Me John Ford” (met een uitstekende John Sebastian op mondharmonica), het jazzy pianonummer “There Comes A Time” en de al eerder aangehaalde Motown-klassieker “Come And Get These Memories”.

Na deze nostalgische solouitstap zal er begin volgend jaar een vierde album van ‘Hat Check Girl’ worden uitgebracht waar Peter Gallway en Annie Gallup momenteel nog hard aan werken in de opnamestudio. We kunnen nu echter al met zekerheid stellen dat het resultaat weer topkwaliteit zal opleveren en we zullen u hier dan ook ten gepaste tijde met veel plezier daarover informeren.

(valsam)
“Peter Gallway is 50% of ‘Hat Check Girl’, next to Annie Gallup. On his new solo album ‘Hello Stranger’, this great singer-songwriter and producer is nostalgically looking back to the Motown-sound which has influenced his own work so strongly in the golden sixties. This is a document that should be cherished by all fans of jazzy folk music and intriguing vocal performances.” – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Gallway Bay Music

Info: Hemifran

video