THE ANSWER  – NEW HORIZON

In 2000 in Noord Ierland nam gitarist Paul Mahon, de zoon van een jazz trompettist, het initiatief om een rock band op te richten. De rock band krijgt de naam “The Answer”, met Cormac Neeson (zang), Paul Mahon (gitaar), zijn oude schoolvriend Michael “Mickey” Waters (bas) & James Heatley (drums). Midden 2000 komen ze bij elkaar voor de eerste repetities. In 2002 treden ze in Meath, IE, op als opener van het (alternatieve) ‘Witnness (rock) Festival’, dat door Guinness (en later door Heineken) gesponsord wordt. Na enkele goedkope uitgaven in eigen beheer, brengt de groep in 2005 een éérste debuut single “Keep Believin’” uit, die hen definitief in de muziek mainstream moet brengen. Met het nummer wordt “The Answer” dat jaar genomineerd als ‘Best New Band’ tijdens de jaarlijkse ‘Classic Rock Awards’. In 2006 consolideren ze dit, door het uitbrengen van hun debuut album “Rise”. Er worden wereldwijd meer dan 100.000 copies verkocht. In 2008 brengen ze een tweede album “The Mighty Everyday Demons” uit, dat nog beter onthaald wordt. Hun ondertussen opgebouwde reputatie als live band, bezorgt hen een tweejarig contract als opener voor AC/DC tijdens hun ‘Black Ice World Tour’. Ze touren vanaf eind 2008 de wereld rond en komen zo in de beste en grootste plaatsen. Hun groei wordt in 2011 creatief gearchiveerd, met een nieuw album “Revival”, met daarop meer eigen nummers. Het album is geproduced door Chris “Frenchie” Smith en gemixt door Chris Sheldon (“Foo Fighthers”, “Garbage”, “Pixies”…). Opnieuw tourt de band in de UK en Europa. “The Answer” moet even door een turbulente periode heen en neemt enkele harde beslissingen naar de toekomst toe, door voor een nieuw management en een nieuw platen label te kiezen. Deze wijzigingen hebben in 2012 opnieuw een positief effect op de output van de band. Er worden dat jaar opnieuw songs geschreven voor een vierde studio album “New Horizon”. De lay-out en foto’s van het album zijn verzorgd door Storm Thorgerson (“Pink Floyd”, “Led Zeppelin”, “Muse”). Het vierde album van “The Answer” met als producer Toby Jespon, moet bewijzen dat de band na dertien Jaren boven het actuele rock gemiddelde uitgestegen is.

1”New Horizon” [De explosieve opener met veel uitbundig getier en enkele eenvoudige snijdende gitaar riffs van Paul Malhon, is ook de titel track van het vierde album] – 2”Leave With Nothin’” [Een klassieke solide rocker anno jaren ’70, genre “Led Zeppelin” of “Deep Purple”] – 3”Spectacular” [Na de single, nu de album versie / Een compositie van singer-songwriter Cosmo Jarvis / de track is een onweerstaanbaar aantrekkelijk en krachtig nummer] – 4”Speak Now” [Een nummer dat drijft op trage donkere grooves] –5”Somebody Else” [De inspiratie voor dit nummer werd gevonden bij “Green Day”] – 6”Concrete” [Deze track opent met een krakend riff en in de zware massieve sound van dit nummer, blijft de indringende zang van Cormac Neeson uitstijgen] – 7”Call Yourself A Friend” [Een eerste donkere melancholische rustpauze…] – 8”Baby Kill Me” [Gespierde rock taal, met harde blues rock grooves] – 9”Burn You Down”10”Scream A Louder Love” [De onbezonnen afsluiter, die oproept om de wapens op te nemen en  de actie te starten].

 “The Answer” is in hun vierde album “New Horizon”, letterlijk op zoek gegaan naar nieuwe horizonten en bevestigingen. Dit is Ierse rock met een uitgesproken statement (of, om het met hun eigen woorden te zeggen): “raging with confidence and belief, crackling and sparking with feral energy and exhibiting the kind of sublime compositional flair that separates the instantly classic from the merely mundane”…

Eric Schuurmans

 

29 oktober 2013: Patronaat - Haarlem, NL
30 oktober 2013: Metropool – Hengelo, NL
31 oktober 2013: Trix – Antwerpen, BE
16 november 2013: Hedon – Zwolle, NL
17 november 2013: W2 – Den Bosch, NL

Line up:
Cormac Neeson: vocals
Paul Mahon: guitar
Michael “Mickey” Waters: bass
James Heatley: drums

Discography:
2005: “Keep Believin’” – debut single
2005: “Never Too Late” - single
2006 - 2007: “Rise” – debut album – Albert Records
2008: “Live At Planet Rock Xmas Party”
2009: ”The Mighty Everyday Demons”- Albert Records
2011: “Revival” – Spinefarm Records
2011: “412 Days Of Rock & Roll” – CD/DVD
2013: “New Horizon” – Napalm Records

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Napalm Records

video