SPYCKER – VOTED AWAY

De 39-jarige Michiel Omtzigt uit het Nederlandse stadje Zoeterwoude transformeert zichzelf sinds een aantal jaren in een zingende liedjestroubadour en noemt zich in die hoedanigheid ‘Spycker”. In zijn eerste platen “Fonderie Olive” uit 2011 en “Ner Begot Kish” uit 2012 experimenteerde hij nog volop met soundscapes en elektronica, maar nu probeert hij het op een iets meer commerciële leest te gooien met zijn derde album “Voted Away”.

Ook deze plaat vertoont nog muzikale uitstapjes in de wereld van experimentele klanken en zal bij velen nog wat te moeilijk in de oren klinken om van een commercieel geslaagde plaat te kunnen spreken. Maar ‘Spycker’ wil eerst gaan vooraleer te lopen en brengt hier folkmuziek samen met bij elkaar gesprokkelde geluiden. Het op bijgevoegde video te beluisteren “Screwdriver Crimes” kan als voorbeeld voor de rest van de tracks op dit album dienst doen.

Heel wat nummers op dit tien songs tellende album zijn nog zeer akoestisch opgevat zoals de openingssong “A Ridiculous Mind en “A Contemporary Classic”. Qua zangprestatie klasseren we dit werk voorlopig nog onder de psychedelische muziek.

Twee van de tien nummers werden niet zelf door ‘Spycker’ geschreven, met name “Blind Pig Blues” dat door blueslegende en gitarist Robert Hicks aka ‘Barbecue Bob’ zo’n 100 jaar geleden werd gecomponeerd en “Haar Ogen Of De Goed Gebruikte Wensvorm” naar een gedicht van Paul van Ostaijen.

Of de wereld al rijp is voor deze actuele muziek en geluiden die ‘Spycker’ op “Voted Away” brengt zal de toekomst moeten uitwijzen. Ook bij ons moet dit allemaal eerst nog even bezinken vooraleer we een correcte quotering aan dit vrij complexe album kunnen geven.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video