THE NUTOPIANS – LENNON RE-IMAGINED


‘The Nutopians’ is een collectief van acht muzikanten dat drie jaar geleden werden geformeerd door Tom Dean en Rex Fowler. Tom Dean was toen al 35 jaar actief als één van de drie singer-songwriters van de folkgroep ‘Devonsquare” en Rex Fowler stond toen al 40 jaar op het podium als frontman bij de folkrockgroep ‘Aztec Two-Step’ uit Boston.

In 2011 verscheen het eerste album van ‘The Nutopians’ onder de titel “Imagined” waarmee ze meteen enkele awards in de wacht konden slepen. Het was een tribute-album aan de liedjes en het genieuze songschrijverstalent van John Lennon, de helaas veel te jong overleden Beatle. Ze brengen easy listening versies van nummers die Lennon alleen in zijn solocarrière of samen met Paul McCartney voor ‘The Beatles’ heeft geschreven.

Twee jaar later komt er een vervolg aan dat originele project uit 2011 in de vorm van het album “Lennon Re-Imagined” met deze keer 13 andere songs uit de rijke discografie van John Lennon. We krijgen een serie bekende nummers als “You’re Gonna Lose That Girl”, “No Reply”, het door Maggie Coffin gezongen “Dear Prudence” (zie video), “Instant Karma”, “Revolution”, “If I Fell”, “Please Please Me” en “All You Need Is Love”.

Maar daarnaast zijn er ook liedjes die niet zo gekend zijn bij het grotere publiek. Of kent u “Beautiful Boy” wel, een mooie ballad die hier prachtig door zangeres Alana MacDonald wordt gezongen. En de door Rex Fowler gebrachte medley “Cry Baby Cry/Bungalow Bill” of de song “I’ll Be Back” die Tom Dean van lead vocals voorziet zitten bij ons althans niet gestockeerd in het collectieve geheugen.

Op hun website verklaren ze dat de speciale groepsnaam hen door niemand minder dan Yoko Ono zelf werd toegewezen, waarmee ze dit muzikale project rond de liedjes van haar man natuurlijk ook volmondig heeft goedgekeurd. Allicht heeft de verbondenheid en de inzet van de groep met het ‘Why Hunger?: Artists Against Hunger & Poverty’-programma daar ook wel iets mee te maken. Het was voor ons alleszins best leuk om al die oudere liedjes terug te horen, weliswaar in een heel speciaal nieuw kleedje gestoken.

(valsam)
“It is a real pleasure to hear the very special interpretations of songs composed by John Lennon and the Beatles in the easy listening versions of the American tribute-band ‘The Nutopians’. They do deal very respectful with this work of love and they do add value to these songs by their unique adaptations of classics and hidden pearls in Lennons’ extensive songbook.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Red Engine Records

Info: Hemifran

video