VARGAS BLUES BAND  – HEAVY CITY BLUES

Javier Vargas is een Spaans blues gitarist. Hij is geboren in Madrid. Zijn ouders zijn uit Buenos Aires geïmmigreerde Argentijnen. Vargas heeft de “Vargas Blues Band” opgericht in 1991, het jaar dat ook hun éérste album uitkomt. Zijn grote voorbeelden zijn Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter. Reeds vanaf 1992 is ‘Dro Atlantic’ (Warner Music Group, Spain) zijn platenmaatschappij. Javier Vargas tourt regelmatig in Europa. Hij trad in 2011 op tijdens het ‘30th Anniversary Montreux Jazz Festival’. Vargas’ stijl is beïnvloed door flamenco en vooral door Raimundo Amador. Raimundo Amador is een Spaans zanger, gitarist en componist van flamenco muziek. Amador’s basis muziekstijl is flamenco, maar met een fusie van rock en vooral blues. Zijn andere grote inspiratiebron is de Latijnse rock van Santana.

Op het nieuwe album “Heavy City Blues”, werkt Vargas o.a. samen met de legendarische drummer Carmine Appice, die naam maakte als lid van de hard rock super band “Beck, Bogert & Appice”. Dit power trio is opgericht door gitarist Jeff Beck en is een spinsel van de “The Jeff Beck Group”. Bassist Tim Bogert en drummer Carmine Appice speelden eerder al bij “Vanilla Fudge” en “Cactus”. Voor de zang kan Vargas rekenen op 'nigger' Bobby Alexander en Paul Shortino  (ex “King Cobra” en “Quiet Riot”). Om de line up verder aan te vullen, moeten we nog mede componist en drummer Peter Kunst en de Hammond B3 toetsenman JT Garrette vermelden. Op het album numero tweeëntwintig (volgens de opgave in bijlage) staan twee instrumentale en negen originele nummers van Javier  Vargas, die ook zelf de producer is van dit album.  

  1”Shake Baby Shake” [De opener is een zwaar en krachtig nummer genre “Deep Purple”, dat ons de ingeslagen weg van Vargas aangeeft] – 2”Rock & Roll Circus” [Mondharmonica: Ferran Bosch Caliu / Zang: Bobby Alexander] – 3”Searching For Love” [Hammond B3: JT Garette / Een elegant nummer dat ons voor het eerst uitgebreid laat kennis maken met zanger Paul Shortino] – 4”Back To My roots” [Instrumental met een aparte maar misleidende intro en met de  nodige melancholie en gevoelens, de gekende items, waar het in de blues om moet gaan…] - 5”Love Hurts” [Felice/Boudleaux Bryant / Akoestische gitaar: Paul Shortino] – 6”Hush Don’t Cry” [Overdonderd door de gitaar van Vargas zijn de mondharmonica van Ferran Bosch Caliu en de Hammond B3 van JT Garette bijna afwezig] – 7”Sin City” [Is dit de “Heavy City Bleus” die Vargas bedoelt?] – 8”Don’t Step Over Me” [Nog meer mondharmonica grooves van Ferran Bosch Caliu] – 9”Bankers Blues” [Sluit de ogen gedurende deze ‘Cream meets Jimi’ en laat de wah wah’s van Vargas de rest doen!] – 10”Rolling In Trance” [Rocking blues] – 11”Anaconda Style” [Instrumental / Nog één maal de kans om de excellente gitaartechniciteit van Vargas te bewonderen!].

Elektrische gitaar blues in overdrive, zo zou ik de muziek van Vargas durven noemen… of wat ook met meer details kan: een mix van Argentijnse heavy riffs, snijdende gitaarsolo’s en vette mondharmonica grooves… Er is heel even wat ruimte voor enkele intermezzo’s, in de vorm van twee instrumentale nummers als 4”Back To My roots” en de afsluiter 11”Anaconda Style”. Verrassend, maar niet onmiddellijk vernieuwend te noemen is 5”Love Hurts” . “Love Hurts” is een pop ballade,  oorspronkelijk een rockabilly nummer, geschreven door Boudleaux Bryant en oorspronkelijk uitgevoerd door “The Everly Brothers” in 1960. Het nummer is ondertussen verschillende keren gecoverd in uiteenlopende muziekstijlen. Buiten verdriet, gaat het in dit nummer vooral over desillusie… Covers zijn er van Roy Orbison, Emmylou Harris, Don McLean, Cher… maar wij kennen het nummer vooral in de versie uit 1976 van de Schotse rock formatie “Nazareth”.

Eric Schuurmans

 

Line up:
Guitars:: Javier Vargas
Featuring
Vocals::
Bobby Alexander (1,2,7-10)
Paul Shortino (3,5 & acoustic guitar, 6)
Drums::
Carmine Appice (1-3,5-8,10,11)
Peter Kunst (4,9)
Bass::
Luis Mayo (1-4,6-11)
Roch X (5)
Harmonica:: Ferran Bosch Caliu (2,6,8)
Hammond B3:: JT Garette (3,5-6)
Keyboards:: David “Lad” Sanchez (4)
Backing vocals:: Peter Kunst (1,2,8,10)

 

Discography:
1991: “All Around Blues”
1992: “Madrid-Memphis”
1994: “Blues Latino”
1995: “Texas Tango”
1997: “Gipsy Boogie”
1998: “Feedback”
1998-2000: “Bluestrology”
1999: “Madrid-Chicago Live”
2001: “The Best of... Vargas Blues Band”
2002: “Last Night VBB”
2002: “Espíritu Celeste (Tributo al Rock Argentino)”
2003: “Chill Latin Blues”
2003: “El Alma”
2003: “Spanish Fly”
2004: “Love, Union, Peace”
2007: “Lost & Found”
2008: “Mojo Protection”
2008: “Flamenco Blues Experience”
2009: “Vargas Blues Band, Comes Alive with Friends”
2010: “Mojo Protection Revisited”
2011: “Vargas, Bogert & Appice (feat. Shortino)” + Live Wire (BONUS CD)
2012: “Vargas Blues Band & Company”
2013: “Heavy City Blues”

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dro Atlantic (Warner Music Group)

video