YARN – SHINE THE LIGHT ON

De New Yorkse alt.country- en Americana-formatie ‘Yarn’ uit Brooklyn werd in 2006 opgericht door Blake Christiana, de zanger, songschrijver en centrale figuur bij dit muzikale zestal. In 2012 schreef ik voor Rootstime een portret van ‘Yarn’ naar aanleiding van de release van hun toenmalige album “Almost Home” dat we destijds hun beste plaat tot dan toe hebben genoemd.

Daar komt nu echter stevige concurrentie voor opdagen dankzij hun recent op de markt verschenen nieuwe, zesde plaat “Shine The Light On” waarvoor ‘Yarn’ enkele prominente gastmuzikanten heeft weten te strikken. Zo speelt John Oates (die met de zwarte snor van soulduo ‘Hall & Oates’) op akoestische gitaar mee bij de liedjes ”Tear Me Down” en “The Truth Of My Sweet Anna Lee”, twee nummers die hij samen met Blake Christiana schreef.

Verder zingt de uitmuntende countryzangeres Caitlin Cary (van o.a. ‘Whiskeytown’ en ‘Tres Chicas’) in duet met Blake Christiana mee en werd virtuoos fiddler Eamon McLoughlin gevraagd om de centrale instrumentatie te verzorgen op het nummer “Take Me First”. Bovendien zijn de mandoline van Andrew Hendryx en de banjo of dobro van Roderick Hohl in alle tracks zeer bepalend voor de sound van deze band, die ook meer terug grijpt naar een overwegend akoestisch geluid op dit album.

Naast de hierboven al aangehaalde songs willen we ook nog even een speciale vermelding maken van de nummers “Good Lady”, “Keep Me Far From My Home”, “Let’s Get Dark”, “Let Us Pray” en de twee meer uptempo gebracht songs “Lay Down Your Lovin’ Heart” en titeltrack “Shine The Light On” (zie video).

‘Yarn’ brengt op deze plaat van begin tot einde weer twaalf schitterende folk-, Americana- en alt.countryliedjes. De geesten van Gram Parsons en Jerry Garcia van ‘Grateful Dead’ dwalen subtiel rond doorheen deze mooie songs waarin Blake Christiana alweer voor de volle 100% weet te overtuigen met zijn prachtige zangkwaliteiten.

Naar aanleiding van het album “Almost Home” nodigden we ‘Yarn’ uit om hun werk eens op de podia in Europa te komen vertolken. De noodzaak om deze dringende oproep nu te herhalen na de release van deze mooie cd “Shine The Light On” is nog steeds aanwezig. Hopelijk deze keer met een beter resultaat.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video