JOHNNY RILEY  – HAVE MERCY ON ME

Johnny Riley (°1966) is in het groene treinstadje Kountze, in Hardin County, TX, geboren. Zijn vader komt uit Texas en zijn moeder uit de muziekstad Clarksdale (Sam Cooke, Ike Turner, JL Hooker, Muddy Waters…), de hoofdstad van Coahoma in de staat, Mississippi. Clarksdale was ook de zomerresidentie van de schrijver Tennessee Williams. Johnny Riley’s éérste muzikale invloeden zijn de gezongen gospels en bluegrass uit zijn directe omgeving in het Zuiden. Toen Riley zeven was, toont zijn oom Butch hem, hoe hij drie akkoorden op een gitaar moet spelen. De eerste band waarin hij als jonge tiener met enkele schoolvrienden speelt heet “Soul Patrol”. Omdat Riley op meerdere instrumenten speelt, is hij ook in de jaren ’80 meer dan welkom, bij de “Southern Comfortin”. Buiten zijn muzikale technische bagage is Riley ook een getalenteerd singer-songwriter. Riley deed al de openers voor muzikanten als de country zanger Gene Watson (had in 1975 een hit met “Love In The Hot Afternoon”), Billy Joe Royal (had in 1965 een grote hit met “Down In The Boondocks”) en een andere country zanger David Ball. Riley stond ook al op het podium met een andere Texaanse muzikanten als John Slaughter, de zangeres met ‘the voice of gold’ Jody Booth, Kathy Ross, Randy Pavlock uit Navasota, de hoofdstad van de blues in Texas, Jason Cassidy en Billy Hillman.

“Have Mercy On Me” is het debuutalbum van Johnny Riley, met een gevarieerde mix van twaalf songs. Wie er (misschien) nog in de line up moet vermeld worden, zoeken we nog steeds verder uit… Of zou het album dan toch een zo goed als solo werk kunnen zijn van deze innemende Texaan?     1”Have Mercy On Me” [De opener en titelsong van het album is meteen al een sterke blues rocker, met ruime mondharmonica grooves en een knappe ritme sectie / tempo] – 2”No Letter Blues (Live)” [Is een standaard slow blues met de gebruikelijke gitaarsolo’s, waarin Riley zijn zangkwaliteiten voor het eerst breed etaleert] – 3”PTSD Blues” [Een boogie met een forse mondharmonica opener genre de ‘rolling & tumbling boogies’ van “Canned Heat”  / Zou Riley het  hier over het ‘post traumatisch stress disorder’ hebben? Blijkbaar well…] – 4”Erase The Pages” [Sentimentele Texaanse country rock met leuke koortjes, om eindelijk de spons door het verleden te kunnen vegen] –5”John The Revelator” [Een van mijn favoriete Afrika-Amerika gospel traditionals. "John the Revelator" is een traditional gospel blues, waarin met vraag en antwoord gezongen wordt. Het nummer is door vele muzikanten al gecoverd. Gospel blues muzikant “Blind Willie Johnson” nam het nummer al op in 1930 bij ‘Columbia records’. Het nummer verwijst naar de bijbel, naar het Boek van de Openbaring van apostel Johannes De Doper] – 6”Demons In My Head” [Blues rock met een voodoo randje en knappe piano riffs] – 7”Change” - 8”Death Letter Blues” [Een ander bekend blues nummer in een uptempo en in een Riley versie… Origineel van blues legende Eddie James “Son” House Jr. (1902-1988). Hier het zwart-wit origineel ] – 9”Hey Baby” [Een nummer van Jimmy Reed dat voor velen ook heel bekend klinkt en dat de “Rolling Stones” ook al opnamen in 1963! video]  – 10”Long Black Veil” [Een mysterieuze Tex-Mex-country ballade over een dame met een lange zwarte sluier] – 11”Low Down Country Blues” [Soms zeggen beelden meer dan woorden: zie video] – 12”No Letter Blues (Remix)” [Eindigen doen we waar we mee begonnen zijn, maar in een hogere blues versnelling…].

Texas multi-instrumentalist en blues man Johnny Riley is geboren met een ruime portie muzikale talenten. Buiten zijn zangkwaliteiten is Riley duidelijk ook een ‘all around’ muzikant die lokaal al heel wat aanhang heeft. Als de weg van Texas naar de Europese zalen (festivals) kan overbrugt worden, zou deze Texaan wellicht ook hier voor muzikale verrassingen kunnen gaan zorgen!     

Eric Schuurmans

 

Line up:
Johnny Riley: vocals, guitar, harmonica, drums, percussion, bass, keys…

Discography:
2013: “Have Mercy On Me”

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ranch records

video