CARLYJAMISON – UNGROUNDED

Net als bij haar debuutplaat “Everything Happens For A Reason” uit 2011 ging de New Yorkse zangeres en songschrijfster Carly Jamison voor de pas verschenen opvolger “Ungrounded” in zee met bassist Tres Sasser als albumproducer en ook de toenmalige opnamestudio in Nashville deed nu weer dienst als creatief oord.

‘Niet geaard’, wat de letterlijke vertaling is van ‘ungrounded’, kan leiden tot gevaarlijke en explosieve situaties en dat is misschien wel de sfeer die Carly Jamison wil creëren met de elf tracks op deze nieuwe plaat. Ze begint alvast ontzettend stevig met de rocksong “Superman Fantasy” die ook als eerste single uit de cd werd gelanceerd en die u op bijgevoegde video via een leuke animatiefilm kunt beluisteren.

Carly Jamison heeft haar punkverleden afgezworen en is met deze twee albums duidelijk de rootsrockrichting ingeslagen, iets wat haar klaarblijkelijk zeer goed bevalt. Voormalig frontman bij ‘The Georgia Satellites’ Dan Baird neemt op “Ungrounded” ook opnieuw alle gitaarwerk voor zijn rekening, terwijl Tres Sasser bas speelt en Keith Brogdon (ex ‘Cheap Trick’) zijn ding mag doen op drums. De elf songs werden allemaal door Carly Jamison zelf gecomponeerd, maar voor “No Easy Way Out”, “Small Talk” en “Sailing Away” kreeg ze daarbij wat extra hulp van Tres Sasser.

Bij haar eerste plaat vergeleken we haar werk al met dat van Chrissie Hynde en ‘The Pretenders’ en ook hier kunnen we ons alweer niet van deze indruk ontdoen, vooral ook omwille van de opvallende gelijkenis in de stem die ook dat schurende, viriel kantje van Mrs. Hynde vertoont. Dat is het meest aantoonbaar in de ballads op “Ungrounded”, zijnde de songs “I Don’t Think We Have Ever Met”, “Sailing Away”, “Prison” en het fragiele afscheidslied “Say Goodbye”.

Het echte sluitstuk en afscheid brengt Carly Jamison op deze plaat echter met een nog geen twee minuten durend, melodieus liedje begeleid door akoestische gitaar en Parijse tango-accordeon in het confronterend oprechte nummer “I Said I Loved You But I Lied”. Tussendoor krijgen we echter ook nog wel een paar stevige gitaarrocksongs aangeboden op dit album via de nummers “Runaway Train” en de melodieuze poprockers “Brand New Day” en “Traveling On”.

Deze tweede plaat van Carly Jamison is opnieuw zeer sterk en gevarieerd en bevestigt haar terecht grote vertrouwen in haar muzikanten en producer die haar al knap bijstonden op haar debuutplaat. Deze dame verdient absoluut een prominent plaatsje in de huidige wereld van pop- en rockmuziek, zowel als zangeres en als songschrijfster van actuele en betekenisvolle liedjes.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Desktop Recordings

video