THE WEEKENDERS  – DON’T PLAN ON

The Weekenders zijn een rock band uit Salt Lake City, UT. De bandleden, waar het in 2010 allemaal mee begon, zijn Rob Reinfurt (zang & gitaar), Shaun Thomas (drums), Mike Sasich (gitaar) en Mike Torgerson (bas). De band brengt authentieke rock sound met extra een tikkeltje grunge van de jaren ’70, toen Page & Plant (ex leden van de hard rock formatie “Led Zeppelin”), de rock gitarist Leslie West (in 1969, mede oprichter van de hard rock formatie “Mountain”) en/of “Grand Funk Railroad”, toonaangevend waren. De naam van de band komt uit een tekst van een nummer van Lou Reed “Perfect Day”: “Just a perfect day / Problems all left alone / Weekenders on our own / It's such fun...” De band kent geen grenzen en laat in hun  nummers voldoende ruimte, om er eigen accenten in te leggen. 

Alle nummers van dit debuut album zijn geschreven en geproduced door Robert Reinfurt (zang, gitaar). Uit interviews met Rob Reinfurt blijkt dat het album inhoudelijk gaat over persoonlijke dingen die in de drie laatste jaren gebeurd zijn. In deze chaotische periode was muziek voor hem de enige en een noodzakelijke uitlaatklep. Meer dan de helft van het album zijn voor een deel autobiografische solo nummers van hem, mede omdat hij in die periode nog geen vaste band had. Bij de andere nummers kreeg hij de hulp van zijn oude drummer John Murphy. In zijn stijl is Reinfurt ontegensprekelijk beïnvloed door “Led Zeppelin” en “The White Stripes”. Reinfurt besluit in het interview: “The Weekenders is a way of life, it is our air and our outlet”.

Voor de opname van het debuut album is de line up enigszins aangepast met John Murphy (drums), Nick Steffens (bas), Darby Mest (zang - 1,2), Colin Robison (orgel - 4) en Mike Trioli (backings). Op het album staan tien tracks met titels, zoals hard rock titels klinken moeten. De opener is er al meteen hard boven op: 1”Yankee Easy Sugar” [Een traag voorbij kruipend nummer, dat voldoet aan alle hard rock vereisten: rauwe gladde gitaarlijnen, de hoge ongeremde zang, een niet te vatten titel en dito teksten, tempo wisselingen en een gedegen ritme sectie] – 2”Hard Woman” [De zang wordt zoals in de opener opnieuw gedaan door Darby West] – 3”Twenty Armed Men” [Een auto biografische en therapeutische song ] – 4”Open Lands” [Let op de orgel van Colin Robison] –5”Alone” [Het tempo gaat de hoogte in en de emoties stijgen] – 6”Sixty Five Dove Street” [Een korte akoestische hard rock song] – 7”Don’t Play On”8”Missy” [Nick Steffens doet de baspartij van dit nummer, dat te maken heeft met de veroordeling die Rob Reinfurt, zijn vriend Eric Canori en Missy Giove opliepen, na een drugvondst bij Canori. Gezien ze elkaar niet mogen spreken, maakte Reinfurt dit nummer en solo nog een video voor zijn vriend, om hem te steunen tijdens zijn opsluiting. Het akoestisch nummer dat Reinfurt zingt in deze video heet “Chin Up” (kin omhoog!):] – 9”Somatic Spirit” [Is het nummer waarin Reinfurt buiten de zang ook alle instrumenten bespeelt: gitaar, bas, drums & keys] – 10”Penn Station” [In de relaxerende  instrumentele afsluiter voel je de lasten van je schouders vallen; Mike Trioli zingt de backings].

“The Weekenders” blijven trouw aan hun rock klassiekers en lijken uit een vervlogen tijd te komen. Zowel qua opbouw van de songs, als in stijl, eenvoud en rechtlijnigheid zijn ze grungy rockers en zijn ze een levend eerbetoon aan hun sinistere voorgangers. Dit is hedendaagse, moderne hard rock muziek met in iedere song een verhaal. Het is muziek die recht op je af komt en los over je heen gaat. Het is muziek, die nog de naam van echte rock muziek verdient.  

Eric Schuurmans

“Salt Lake City’s rock band ‘The Weekenders’ stay loyal to their musical roots by playing grunge rock classics which respectfully pay tribute to their own musical heroes from the past. Bits and pieces of ‘Led Zeppelin’, ‘Grand Funk Railroad’ and ‘The White Stripes’ can easily be recognized in the songs on their newest album ‘Don’t Plan’.”
– www.rootstime.be

Line up:

Rob Reinfurt: guitar, vocals, drums, bass, keys
John Murphy: drums, backings
Mike Sasich: guitar, keys, bass
Guests:
Mike Trioli: backings (10)
Darby Mest: vocals (1,2)
Nick Steffens: bass (7)
Colin Robison: organ (4)

Discography:

2012: “Don’t Plan On”

Artiest info
Website  

facebook

Info: Hemifran

 

CD Baby