JARED JAMES NICHOLS  – LIVE AT THE VIPER ROOM (EP) / OLD GLORY & THE WILD REVIVAL (EP)

Songwriter en gitarist Jared James Nichols is geboren in Wisconsin, maar woont momenteel in LA. Op veertien jaar krijgt Jared zijn éérste gitaar, het jaar dat SR Vaughan zijn laatste optreden doet in ‘The Alpine Valley Resort’, vlakbij de omgeving waar Jared opgroeit. Ook zijn moeder was erg muzikaal. Van haar leert hij zijn éérste blues jam en ontdekt hij de blues. Zijn muzikale carrière begint, na lang oefenen, in de locale clubs. Hier krijgt hij de kans om op het podium te staan met blues legendes als Buddy Guy, "Honeyboy" Edwards en "Big Jim" Johnson. JJN opent later ook voor Kenny Wayne Shepherd en “The Derek Trucks Band”. Rond zijn eenentwintigste heeft JJN al meer dan vijfhonderd keren opgetreden en verhuist hij naar LA. Hij neemt deel aan / wint verschillende wedstrijden: in 2010 de ‘Jerry Horton guitar contest’, in 2011 de ‘Les Paul tribute contest’ en de ‘Outstanding Guitarist’ award. In 2012 brengt hij een debuut EP “Live at the Viper Room” uit, dat de basis wordt voor de opvolger “Old Glory & The Wild Revival”, een EP met vijf tracks (e.a. onder toezicht van de geluidsengineer van “Aerosmith” Warren Huart). Deze EP is in 2013 uitgebracht. Op beide EP’s staat het nummer "Blackfoot", één nummer, waarvoor JJN de inspiratie vond bij de Blackfoot Sioux indianen, die in een reservaat leven in Wisconsin, ten Noorden van Zuid Dakota.

“Live At The Viper Room” (EP) (2012) – 3 tracks: 1”You Won’t Last” - 2”Playin’ For Keeps” - 3”Blackfoot” - Songs: written JJ Nichols.     Deze EP is opgenomen in april 2012 in ‘The Viper Room’ in Hollywood, CA. ‘The Viper Room’ is een nachtclub aan de Sunset Strip in West Hollywood, California. Ze is in 1993 geopend na het verdwijnen van ‘The Central’. Tot 2004 was Johnny Depp mede eigenaar van deze befaamde club. De club werd bekend als ‘hang out’ van de Hollywood elites. Ondanks meerdere wijzigingen van inrichting en eigenaars, is het een muziek club gebleven; waar de meeste muziekgenres als metal, punk rock en ook alternatieve rock een kans krijgen. Ook voor Tom Waits is dit de favoriete club… Op het (wat speciale) hagelwitte schijfje in het zwarte hoesje (ontworpen door Hamilton J. Augustine) staan drie live songs. 

 “Old Glory & The Wild Revival” (EP) (2013) – 5 tracks: 1”Blackfoot” ** - 2”Let You Go” - 3”Can You Feel It?” - 4”Sometimes…” - ”Take My Hand” - Songs: co-written JJ Nichols & Warren Mordaunt  Huart.     De titel van de EP verwijst éérst naar de oude Les Paul (zijn ”Old Glory”) waar JJN op speelt en “The Wild Revival” doelt op de verwezenlijkingen die hij beoogt met zijn muziek. Met de track “Let You Go” geeft JJN aan, dat je soms op een andere plaats je inspiratie moet gaan zoeken. Het nummer is afgewerkt na een goede babbel met Warren Huart over Paul Kossoff, de Engelse gitarist van de rock formatie “Free” (Kossoff / Simon Kirke / Paul Rodgers / Andy Fraser). Op de laatste EP van JJN staan een mix van rauwe blues rock en bombastische hese harde blues rock nummers. Jared James Nichols is iemand die zeker de liefhebbers van het hardere blues rock genre zal kunnen verleiden…

Eric Schuurmans

 

Line up:

Jared James Nichols: vocals, guitar
Erik Sandin: bass, keys
Dennis Holm: drums
&
Jessica Childress (of “The Voice's”): backing vocals in “Blackfoot”_2013 version **   
Discography:

2012: “Live At The Viper Room” (EP) – 3 songs
2013: “Old Glory & The Wild revival” (EP) – 5 songs

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Swing House Quality Recordings

video