THE MICRONITE FILTERS - CHASING GHOSTS

Toen The Micronite Filters in 2008 voor het eerst opdoken met hun debuutalbum "Rocket From Infinity" was het oordeel van de critici snel geveld. Het viertal uit Ontario, Canada speelde met haar rauwe, elementaire en bluesy garagerock wel erg nadrukkelijk leentjebuur bij de op dat moment al behoorlijk populaire Black Keys die in dat jaar naast het verschijnen van hun vijfde album "Attack & Release" ook een speciaal benefietconcert voor presidentskandidaat Barack Obama ten beste gaven, maar The Micronite Filters kwamen in artistiek opzicht toch niet in de buurt van de muziek die deze heren produceerden. Het is een mening die heel snel moest worden herzien, want met het daarop verschenen "Puff Go The Dragon's Mystic Fires" (2009) lieten The Micronite Filters niet alleen horen dat ze totaal anders klonken dan The Black Keys, maar bleek de band bovendien een plaat te hebben afgeleverd die de concurrentie met de platen van The Black Keys best aan kon. Omdat The Micronite Filters op hun volgend werk "Rise of the Machines / The Earth Still Speaks" (2011) en "The Wrong Side Of The Tracks" (2012) alleen maar bleven groeien, zijn onze Canadezen in artistiek opzicht wat mij betreft al lang voorbij gestreefd dan wat andere bands brengen in dit genre en staat de band met hun nieuwste album, "Chasing Ghosts", garant voor een plaat die normaal gesproken moet opduiken in de jaarlijstjes van hun thuisland.

Waar de muziek van The Micronite Filters op hun eerste platen werd gedomineerd door een mix van traditionele blues en vuige garagerock, slopen de afgelopen jaren steeds meer invloeden uit de psychedelica in hun werk , wat vorig jaar resulteerde in de prachtige EP "The Wrong Side Of The Tracks" met vier tracks die dadelijk om meer riepen. Nummers als "Cry Wolf Cry" (zie video) en vooral "Hit The Hammer On The Nail", een nummer dat nu ook hernomen is op hun nieuwe plaat, zijn songs die ook best bij de North Mississippi Allstars aanleunen. Abel Renton (vocals, gitaren), Dan Reiff (drums), Bruce MacKinnon (piano, tuba) en Angel Valenciano (bas) reisden naar de geboorteplaats van de blues en rock 'n roll, Memphis, TN en de wouden van de Zuidelijke Mississippi om hun nieuwe album op te nemen. Bij de opnames konden ze rekenen op de productionele gaven van Jimbo Mathus van The Squirrel Nut Zippers, Buddy Guy, en de Tri-State Coalition, en samen hebben zich daar een aantal dagen opgesloten in de roemruchte Sand Dog Studio,  Oxford, Mississippi, de bakermat van de Southern blues en de Mississippi blues.

Op "Chasing Ghosts" gaat het viertal achter de geesten van de grote bluesmannen aan en daar slagen ze ook volledig in, want dit album ademt werkelijk de sfeer van het zuiden. Met hun 'down and dirty' geluiden valt er op deze plaat genoeg te genieten. Chasing Ghosts opent met "The Ballad Of The Banker's Son" . In dit nummer, maakt u meteen kennis met hun unieke geluid en zeker als hierbij de percussie goed op dreef is. Het op de achtergrond horende blaaswerk geeft aan dit nummer zelfs een New Orleans tintje. Het titelnummer,"Chasing Ghosts", heeft eerder een meer old school geluid, maar wordt aangevuld door een funky gitaar en een zwoele blazersolo. "Walking Dead Man" begint langzaam maar bouwt vervolgens snel op. De piano in dit nummer is wat het werkelijk onderscheidt van de rest van de andere songs. U kunt daardoor zelfs  de emotie in dit nummer voelen. "The Exile And The Canary" is een van de meest opvallende nummers op het album. Het begint met drums en bas, maar gaat dan gepaard met het in en uit vallen van de elektrische fading, waardoor we een krassend geluid krijgen. Halfweg deze song gaat het even vertragen waardoor u de kans krijgt om u echt te concentreren op de toetsen en de heerlijk krijsende gitaar. Na deze zes minuten durende song is het voor de luisteraar wel even om terug op adem komen , maar The Micronite Filters gaan gewoon verder met hun gedreven sound in de volgende nummers.

Het vernieuwende is er inmiddels wel wat af, maar vervelen doen The Micronite Filters niet. Integendeel. "Chasing Ghosts" is een onderhoudende plaat met songs van hoog niveau die vooralsnog alleen maar beter en interessanter worden."Chasing Ghosts" is een plaat die wat mij betreft weer net iets beter is dan zijn voorgangers, waarmee The Micronite Filters zo langzamerhand op een niveau zijn terecht gekomen dat maar weinig muzikanten weten te halen. Liefhebbers van tijdloze blues, rock 'n roll, soul en psychedelica zijn bij The Micronite Filters nog altijd aan het juiste adres. En voor alle organisatoren: Hip groovin', soul movin', foot stompin', mind rompin', truth demanding, universe expanding rock and roll... The Micronite Filters kick your ass and you'll still come back dancin!

 

Chasing Ghosts is now available on 180 gram vinyl!
CLICK HERE TO ORDER the new album on 180 gram vinyl or CD.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Get Bent Records

video