SOUTHERN CULTURE ON THE SKIDS – DIG THIS: DITCH DIGGIN’ V.2

‘Southern Culture On The Skids’ hanteert de roepnaam ‘SCOTS’ omdat die verkorte naam een stuk gemakkelijker te onthouden en uit te spreken is. De dertig jaar geleden in Chapel Hill, North Carolina opgerichte Amerikaanse rockgroep rond zanger-gitarist Rick Miller, toetseniste-bassiste Mary Huff en drummer Dave Hartman varieert in hun muziek tussen surf rock, rockabilly, country en R&B waaraan steeds weer een vleugje humor en pure punk wordt toegevoegd.

De discografie van ‘SCOTS’ begint een vrij lang lijstje te worden van 14 titels waaraan nu een 15e kan worden toegevoegd dankzij het nieuwe album “Dig This: Ditch Diggin’ V.2” met dertien prima entertainende rock & rollnummers. De trouwe fans van ‘SCOTS’ zullen meteen kunnen waarnemen dat dit geen nieuwe liedjes zijn, want dit album is een heropgenomen en geactualiseerde versie van hun in 1993 voor het eerst uitgebrachte plaat “Ditch Digging”. Bij deze cd steekt trouwens een kaartje met een code om alle nummers te downloaden in een instrumentale versie, samen met alle songteksten, zodat de luisteraar zelf op karaoke-wijze kan gaan meezingen bij deze vrolijke songs.

Omdat de originele plaat enkel in vinylvorm werd uitgebracht heeft het trio de tracklijst ook op deze cd-versie in twee zijden opgesplitst met zeven liedjes op zijde 1 en zes nummers op zijde 2. Mocht u zelf eens willen ervaren hoe het er aan toe gaat bij een live optreden van deze formatie, dan kunt u op bijgevoegde video genieten van “Ditch Diggin’”, de titeltrack van het oorspronkelijke album uit 1993.

Dat je hun muziek en liedjes niet altijd te ernstig hoeft te nemen bewijzen ‘SCOTS’ aan de hand van enkele songtitels op dit album. Of wat dacht u van “Too Much Pork For Just One Fork”, countryrocker “My House Has Wheels”, “Chicken Shit Farmer”, “Put Your Teeth Up On The Windowsill” of “The Fly That Rode From Buffalo”. Maar de vrolijke sound garandeert altijd wel topentertainment en het ‘having a good time’-gevoel is permanent aanwezig terwijl u deze cd afspeelt.

Verder zijn er met “Tuna Fish Everyday”, “Rumors Of Surf”, “Mudbuggy” en “Wig-Out” ook vier instrumentale gitaarrockers terug te vinden op dit album. De typische Lousiana ‘swamp blues’ primeert in de catchy gebrachte nummers “The Little Things”, “Ditch Diggin’” en “Lordy, Lordy” en “New Cooter Boogie” lijkt op iets van de sixtiesgitarengroep ‘The Champs’ of van de wat recentere formatie ‘Los Straitjackets’.

Vaak zitten er in de songteksten dubbele (en soms ondubbelzinnige) betekenissen waarbij de seksueel getinte woordspelingen zeker niet worden gemeden. Voor ons niet gelaten, want wij kunnen zeer goed genieten van deze complexloze muziek die de zinnen even kan verzetten en de luisteraar probeert mee te slepen, weg van de dagdagelijkse problemen en beslommeringen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Kudzu Records

video