PHIL GAMMAGE – ADVENTURES IN BLUESLAND

“Adventures In Bluesland” is een dertien songs tellende, nieuwe plaat van de New Yorkse zanger, songschrijver en gitarist Phil Gammage, een muzikant die zijn roots had in Houston, Texas. Maar al gauw besefte hij dat zijn kans op slagen in de muziekbusiness veel groter zou zijn als hij naar New York City zou verhuizen.

Na zo’n tien jaar in bands gespeeld te hebben begon zijn muzikale solocarrière in 1990 met het album “Night Train” en nadien heeft Phil Gammage nog zeven andere soloplaten op de markt gebracht. In de beginperiode was dat nog rauwe punkmuziek, maar al gauw wijzigde hij zijn muzikale koers door naar Americana en bluesmuziek over te schakelen. Vocaal is hij jammer genoeg wat beperkt en persoonlijk vinden wij ook dat enkele songs op deze nieuwe plaat kwalitatief niet zo sterk zijn.

Dit gezegd zijnde, willen we er ook wel op wijzen dat we ook een aantal heel knappe tracks hebben kunnen terugvinden op deze door Kevin Tooley geproduceerde plaat “Adventures In Bluesland”. Zo begint het album met een coverversie van de song “Trying To Get To You” dat de meesten onder ons zich wel zullen herinneren in de versie van Elvis Presley tijdens zijn ‘Sun’-periode in 1955 of van Roy Orbison & ‘The Teen Kings’ in 1956 als B-kantje van zijn hitsingle “Ooby Dooby”.

Ook het nummer “Help Me”, geschreven door blueslegende Willie Dixon en een hit voor Sonny Boy Williamson II in 1963, wordt hier heel stijlvol gecoverd, net als het opzwepende “La Grange”, één van de grootste hits van de rockgroep ‘ZZ Top’ uit hun “Tres Hombres”-album van 1973.

Zelfs de folktraditional “Baby, Let Me Follow You Down”, bekend als track uit de titelloze debuutplaat van Bob Dylan, krijgt hier een geheel eigen interpretatie door Phil Gammage. Daarnaast brengt hij ook een vrije rauwe bluesversie van de zo vaak gecoverde Appalachian folktraditional “In The Pines” en van het stokoude “Wayfaring Stranger”.

De door deze artiest zelf geschreven liedjes zijn veel meer op het bluesgenre gericht en hij speelt in die nummers ook vaak instrumentale intermezzo’s op mondharmonica. “What Tomorrow Brings”, de ballads “Ain’t That Something” en “Lay Me Down Low”, bluesrocksong “Kills Me When You’re Gone” (zie video) en het soulvolle, op iets van ‘The Robert Cray Band’ lijkende “Hanging On To You” zijn de betere exponenten van dat meer persoonlijk gecomponeerde werk.

(valsam)
“On his 8th solo record ‘Adventures In Bluesland’, the New York City-based blues artist Phil Gammage presents a broad mix of self penned songs and a number of cover versions of blues classics and folk traditionals. His interpretations are special and very much personalized and they demonstrate his ability to convert such classics into his own songs.”
– www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:WoldWide Vibe Records

Info: Hemifran

video