JOE BONAMASSA - DIFFERENT SHADES OF BLUE

Joe Bonamassa voorstellen hoeft eigenlijk niet meer denk ik, want iedereen die een beetje met muziek bezig is kent deze super gitarist wel. We gaan voor de enkelingen die Joe nog niet kennen een korte samenvatting geven. Bonamassa werd op 8 mei 1974 geboren. Zijn vader was gitaar handelaar. Op heel jonge leeftijd raakte Joe in de ban van het gitaarspel van slowhand Eric Clapton en begon heel gedreven te oefenen op het zes snarig instrument. Dat intensief oefenen leverde ook vruchten af. Op elf jarige leeftijd gaf Joe Bonamassa zijn eerste optreden samen met BB King. Vanaf toen ontfermde King zich over dit jonge gitaar wonder en leerde hem de knepen van het vak. Joe mocht ook veel met BB King op tournee. Toen Bonamassa veertien jaar werd ontmoette hij Berry Oakley jr.. Samen met nog een paar andere jonge gasten richtten ze de band Bloodline op. Deze jonge band bracht één album en twee singles uit. In 2000 verscheen 'A New Day Yesterday', het eerste album van Joe Bonamassa. Dit album was de start van een zeer succesrijke carrière zowel wat studio albums, als wat live optredens betreft. Sinds dat debuut album gaat er geen jaar voorbij zonder één of meerdere nieuwe releases van workaholic Bonamassa. Meestal zijn het Joe Bonamassa albums, maar de man is zo veelzijdig dat hij ook nog tijd heeft om mee te doen in andere succesvolle projecten. Zo maakte hij samen met Beth Hart twee erg goede albums, gevolgd door een hele reeks live concerten. Dan is er ook nog de superband Black Country Communion, waarin Joe zijn creativiteit bundelde met die van Glenn Hughes, Jason Bonham en Derek Sherinian. Het leverde drie uitstekende albums op. Tenslotte is er ook nog het Rock Candy Funk Party project waarin hij samen met zijn drummer Tal Bergman weer nieuwe wegen bewandelt door jazz fusion te spelen.

In 2013 verscheen er bewust geen nieuw studio album van Joe. Hij trok naar Nashville om er samen met Jonathan Cain, James House en Jerry Flowers songs te schrijven voor het nieuwe album dat op 22 september zal verschijnen en waarvan de titel 'Different Shades Of Blue' zal zijn. Het is het eerste album van Bonamassa waarop geen enkele cover staat. Het nieuwe album bevat elf eigen geschreven nummers en werd opgenomen in The Palm Studios in Las Vegas. Producer is Kevin Shirley. Hij is geen onbekende want hij was al producer op de laatste vijftien albums van Bonamassa. Openen doet het album met het heel korte instrumentale 'Hey Baby, New Rising Sun'. Joe start met een rustige gitaar riff tot plots Anton Fig met enkele rake slagen de song laat openbarsten en Reese Wynans al dadelijk vol aan de bak mag komen op de toetsen. De volgende twee nummers hoorden we al live in het Koninklijk Circus te Brussel waar Joe begin dit jaar zijn laatste Belgische concert gaf. Bonamassa zet 'Oh Beautiful' op een beklijvende wijze in. Alleen gebruik makend van zijn stem en met veel galm in de micro. Het vocale gedeelte is van korte duur, daarna gaat de song over naar jazz fusion met een splijtende gitaar van de meester zelf. Ook Anton Fig op drums en Carmine Rojas op bas laten een verschroeiende indruk na. Reese Wynans die we vooral kennen van zijn werk met Stevie Ray Vaughan en Double Trouble trekt nogmaals alle registers open. De blazers worden erbij gehaald en zo krijgen we iets meer funk en soul in het stevige 'Love Ain't A Love Song'. Dat de stem van Joe steeds beter wordt viel al op tijdens het concert in Brussel en krijgt nu bevestiging op het nieuwe album. Zijn stem is als wijn, beter en voller met de jaren.

De blazers met Lee Thornburg op trompet en trombone en met Ron Dziubla op saxofoon blijven opvallend aanwezig tijdens 'Living On The Moon. Dit is een lekkere song met een meeslepend en opdwepend ritme, waarin de ritme sectie weer haar klasse laat horen. Lenny Castro is misschien niet dominant aanwezig in de songs, maar verricht puik werk op de percussie en geeft elk nummer door zijn klasse een niet te onderschatten meerwaarde. De gitaar van de meester heerst in het tragere 'Heartache Follows Wherever I Go'. De solo van Joe is verschroeiend en Reese laat zijn Hammond het nummer lekker dragen zonder dominant te zijn. Bonamassa heeft al verscheidene heerlijke slow blues nummers geschreven en 'Never Give All Your Heart' hoort ook in dit rijtje thuis. Prachtige akkoorden, een mooie melodie en al de instrumenten die zo mooi in elkaar vloeien maken van deze song een topper. Joe laat nog maar eens horen waarom hij voor velen de beste gitarist van zijn generatie is. Zijn gitaar snijdt door merg en been. Met ' I Gave Up Everything For You, 'Cept The Blues' gaat Bonamassa naar de meer traditionele blues. Reese Wynans imponeert met zijn honky tonky toetsenwerk en de ritme sectie houdt het strak en stevig. De titelsong 'Different Shades Of Blue' is zonder twijfel de grootste parel op dit uitstekende album. Het catchy refrein is heel knap en nestelt zich dadelijk in je hoofd. Ook het idee om de song akoestisch te openen, om even daarna elektrisch verder te gaan is een voltreffer. Het Hammond orgel is constant aanwezig in het stevige 'Get Back My Tomorrow'. Joe's gitaar spel blijft zijn grootste kwaliteit en ook hier klinkt deze weer lekker vet en snedig.

In 'Trouble Town' is het echt genieten van het slagwerk van Anton Fig en van de funky baslijnen van Carmine Rojas. De blazers en de toetsen maken de funky sfeer nog completer. Als afsluiter krijgen we de melancholische slow blues 'So, What Would I Do'. De sfeer van dit nummer past niet in dit album en kan mij niet echt bekoren. Ondanks de mindere afsluiter blijft 'Different Shades Of Blue' een uitstekend album. Veel variatie, muzikaal van heel hoog niveau en de stem van Joe Bonamassa die steeds maar beter wordt. De fans van Bonamassa zullen heel blij zijn met dit studio album en ik heb het gevoel dat Joe met 'Different Shades Of Blue' nog heel wat nieuwe fans voor zich gaat winnen. Op 5 oktober staat deze gitaarvirtuoos in de Lotto Arena te Antwerpen en daar zullen we zonder twijfel de mooie songs live te horen krijgen. Het concert is nog niet uitverkocht maar dat zal vlug kunnen gebeurd zijn na de release van dit geweldige album. ‘Different Shades Of Blue’ is een aanrader voor elke blues rock fan en voor elke liefhebber van uitstekend gitaarspel.

Walter Vanheuckelom

releasedata: 22 september 2014

 

 

TICKETS - 05.10 - LOTTO ARENA - ANTWERP - TICKETS

Win een duo meet & greet ticket samen met duotickets
voor het concert van Joe Bonamassa op 5 oktober in Lotto Arena!
(wedstrijd loopt af op 29 september)

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding: JOE BONAMASSA

Binnen een aantal dagen wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Provogue
Distr.: V2

video

 

TICKETS