A.C. MYLES - RECONSIDER ME

In Californië kent men A.C. Myles wel omdat hij in die area al een tijdje meerdere keren per week op een podium staat. Komt erbij dat die optredens meestal nog gevolgd worden door heel positieve recensies. Voor hij met zijn eigen band de San Francisco Bay area veroverde, leerde hij als gitarist bij verschillende bands het vak. Hij was vaak op tournee met Blues man Fillmore Slim en met de soul man John Nemeth en gaf zijn ogen en oren de kost. Zo leerde hij om naast een uitstekend muzikant ook een begenadigd entertainer te zijn, zodat hij meestal het moeilijkste publiek ook aan zijn kant krijgt. Deze A.C. Myles heeft nu onder zijn eigen naam een nieuwe full cd opgenomen en hem 'Reconsider Me' als titel meegegeven. Het album werd opgenomen en geproduced door Kid Andersen in zijn eigen Greaseland Studio te San Jose. A.C. Myles combineert op deze cd, eigen geschreven nummers met een heel aantal wel overwogen covers. De songs variëren van traditionele blues tot blues rock. We leren de jonge A.C. op dit album kennen als een zanger met een geweldig stembereik en als een uitstekende lead en slide gitarist.

Het album begint met de Fenton Robinson cover 'You Don't Know What Love Is'. Myles maakt er een vloeiende blues song van zonder blazers maar met een lekker fris gitaar geluid dat je dadelijk bekoort. Ook aan meer bekende covers waagt deze jonge gitarist zich. Wat dacht u van een prachtige versie van 'Do You Read Me'? Niet dat A.C. met deze versie de legendarische Ierse gitaar virtuoos en blues rock legende naar de kroon steekt. Dat is trouwens onmogelijk en ik denk dat Myles het eerder speelt als een ode aan de veel te vroeg overleden Rory Gallagher. A.C. verandert ook niets aan de basis van het nummer en wil dat het lied zijn oorspronkelijke eigenheid behoud. Voor 'Rock' My Soul' van Elvin Bishop besluit de jonge Amerikaan om het ritme iets vloeiender te maken wat de song een heel mooie meerwaarde geeft. Myles speelt een paar verschroeiende solo's en Nate Ginsberg is in zijn nopjes achter zijn toetsen en maken zo deze 'Rock My Soul' tot één van de beste nummers op het album. De titel song 'Reconsider Me' is een zeemzoete ouderwetse slow blues die me niet echt kan bekoren. Wel laat Myles hier horen dat hij over een prachtige stem beschikt en dat zijn strot een zeer groot stembereik heeft. In het refrein glijdt zijn stem naar falsetto. Vijftig jaar geleden had Roman Carter een hitje met 'Queen Bee' en ook deze song heeft A.C. Myles in een nieuw en fris kleedje gestoken. Een mooie vloeiende melodie met knappe diepe baslijnen van Endre Traczy maken er een genietbare song van.

'Livin' A Lie' is het eerste eigen geschreven nummer op 'Reconsider Me'. Het is ook meteen de ruigste song. Dit is blues rock met een schreeuwende en scheurende gitaar. En ook deze spel stijl kan A.C. met glans aan. Derek 'D' Martin speelt heel strak op zijn drums en verteert moeiteloos de ritme veranderingen. Niet alle songs die Myles schrijft zijn bluesrock. Het wondermooie Death Bed Blues' is daar een mooi voorbeeld van. Deze tragere blues heeft een lekkere groove en A.C. speelt enkele knappe slepende gitaar riffs. Dan gaat Myles de commerciële tour op met 'What Is Love'. Het zou me niet verwonderen mocht deze cover van The Loved Ones hier en daar op een radio station gedraaid worden. Voor mij is dit zeker het minste nummer van het album. Aan variatie ontbreekt het niet op 'Reconsider Me' want Myles verrast ons met 'Call'Em All Baby' op een onvervalste rocker. Er wordt lekker gehamerd op de piano toetsen en de gitaar klinkt weer heel gevat en scherp. In de pompende en meeslepende boogie 'Three Ways To Fall' horen we Myles fantastisch slide spelen. Hoewel hij vocaal alle soorten muziek aankan, vind ik dat dit soort muziek gemaakt is voor zijn stem. Als afsluiter steekt Myles het oudje 'Blue Monday' van Fats Domino in een modern funky jasje. Vooral the keyboards klinken erg funky.

'Reconsider Me' van A.C. Myles is een genietbare cd, maar zeker geen super album. De man beschikt over een zeer goede stem en hij is een prima gitarist. Er zit veel variatie in zijn muziek, naar mijn mening zelfs teveel variatie. Ik denk dat Myles nog zoekende is naar de stijl die het beste bij hem past. Eenmaal hij die gevonden heeft kan de man misschien wel een succesvolle muzikale carrière uitbouwen.

Vanheuckelom Walter

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video