YLJA – YLJA

 

Tijdens de zoektocht van de Duitse platenbaas Christian Pliefke naar artiesten die via zijn label ‘Beste ! Unterhaltung’ op internationale promotie voor hun muziek kunnen rekenen, stootte hij in Ijsland op drie musicerende jongelui die onder de naam ‘Ylja’ optreden.

Hij bood het in 2008 opgerichte trio uit Reykjavik aan om hun titelloze debuutplaat bij hem op te nemen. Zo gebeurde het dat het mannelijke groepslid Bjartey Sveinsdóttir (zang, gitaar & ukulele) vergezeld door de twee dames GuðnýGígja Skjaldardóttir (zang & gitaar) en Smárí Tarfur Jósepsson (slidegitaar) hun zelfgeschreven akoestische folk- en popliedjes in de opnamestudio kwamen spelen en inzingen.

De tien songs voor de cd “Ylja” werden sober gearrangeerd en enkele gastmuzikanten zorgden hier en daar voor wat extra instrumentatie met contrabas, viool, cello en piano. Vermits alle nummers in de Ijslandse taal worden gebracht moet ik u ook hier weer de songtitels schuldig blijven wegens ontypbaar en onuitspreekbaar.

Ter kennismaking met ‘Ylja’ verwijs ik dan ook maar opnieuw naar een video van de song “Út” uit dit album die we bij deze recensie hebben gevoegd. Het is de openingstrack van de plaat en eigenlijk een vrij representatief nummer voor de overige tracks van het album.

De vocale harmonieën van de beide dames zijn de meest opvallende factor in de muziek van ‘Ylja’ die misschien toch wel beter zou gesmaakt worden indien we de songteksten zouden begrijpen als ze in het Engels werden gezongen.

Nu vrezen we echter dat dit debuutalbum maar moeizaam over de Ijslandse grenzen zal geraken. Geef ons dan maar tot nader order de engelachtige samenzang van de folk- en country zingende zusjes Söderberg van de Zweedse formatie ‘First Aid Kit’.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Beste ! Unterhaltung
Distr.: Broken Silence Distribution

video