RAGGA GRÖNDAL – SVEFNLJÓÐ

Elders op deze pagina’s heeft u al kunnen lezen dat het Duitse platenlabel ‘Beste ! Unterhaltung’ zich heeft voorgenomen om minder bekende artiesten uit de landen in het Hoge Noorden van Europa een forum te bieden. Dat stond geschreven in de recensie van het verzamelalbum dat het label onlangs heeft uitgebracht met een heel arsenaal aan artiesten uit landen als de Faeröer Eilanden, Noorwegen en Ijsland.

Eén van deze artiesten op die verzamelaar was de Ijslandse zangeres en songschrijfster Ragnheiður (Ragga) Gröndal. Zij begon haar muzikale loopbaan in 2003 en heeft in de voorbije elf jaar niet minder dan zeven volwaardige albums op de markt gebracht. Op al die platen brengt Ragga Gröndal avant-gardistische nummers, maar ook folk- en popsongs die in de voor ons totaal onverstaanbare Ijslandse taal worden gezongen.

Haar nieuwste album “Svefnljóð” wordt zoals u wel al begrepen zult hebben geheel in het Ijslandse taaltje gebracht. De cd bestaat uit negen liedjes waarvan ik u spijtig genoeg nauwelijks iets over de inhoud zal kunnen vertellen wegens Ijslands-onmachtig, een taal die zelfs letters en leestekens bevat die u niet op onze typmachines zult kunnen terugvinden.

Maar de albumtiteltrack en eerste song op de cd kunt u zelf wel beluisteren via de video bij deze recensie. Het is een op muziek gezet Ijslands gedicht van een dichteres wiens naam we hier ook onmogelijk met ons pc-klavier getypt kunnen krijgen. Vier andere songs zijn trouwens ook dergelijke gedichten uit Ijsland waarvoor ze een bijpassende melodie heeft gecomponeerd.

We willen u tot slot ook graag nog meegeven dat Ragga Gröndal dit album wil opdragen aan haar zoon Gunnar Magnús en dat de totale speelduur voor de negen songs wordt afgeklokt op veertig minuten. Muzikaal gezien valt er best te genieten van de mooie instrumentatie op deze plaat, maar dat onmogelijke taaltje zal voor eeuwig en altijd als een onoplosbaar mysterie ervaren worden door

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bella Records

Distr.: Beste ! Unterhaltung

video