TOM LEVIN – THEM BUFFALO & THEM FEET

 


Als je de nieuwste plaat “Them Buffalo” van de Zweedse zanger en songschrijver Tom Levin koopt, dan krijg je meteen ook zijn vorige album “Them Feet” kosteloos meegeleverd in een dubbel-cd hoesje. Het is in elk geval een leuk extraatje voor hen die deze eerdere cd zouden hebben gemist. Begin dit jaar schreven we namelijk al een behoorlijk lovende recensie over “Them Feet” waarop het op bijgaande video te beluisteren nummer “Father To A Son” staat.

Als u dat zou willen, dan kunt u die positieve cd-bespreking op deze site nog eens opnieuw lezen. We konden toen ook al meegeven dat er voor het einde van het jaar een opvolger voor die plaat officieel op de markt zou gaan verschijnen. En Tom Levin heeft woord gehouden, want de release van “Them Buffalo” valt nog ruim binnen het kalenderjaar 2014.

Deze man met de op Mark Lanegan lijkende baritonstem debuteerde met de cd “Saving Grandma” in 2002 en het productieve baasje heeft nu met “Them Buffalo” zijn zesde studioplaat uitgebracht. Op dit album staan tien zelfgeschreven nummers die allemaal verband houden met typische Americana rootsmuziek waarin elementen uit folk, country, pop en blues verweven zitten.

Bij de sterkste nummers op “Them Buffalo” klasseren wij de openingstrack “Thunder On”, het swingende “Everyday”, het indrukwekkende “Different Drum” en het beklijvende epos in de ballad “History, Beliefs And Bearded Men”. Ook het aan de 24-jarige Canadese zangeres en songschrijfster Mo Kenney opgedragen eerbetoon “Girl From Nova Scotia” is een zeer sterke compositie. Doe daarbovenop ook nog maar de zeer mooie slotsong “Margaret’s House”, een duet dat Tom Levin hier brengt met de Amerikaanse indie rockzangeres Aimee Bobruk uit Austin, Texas.

Een algemene evaluatie laat ons concluderen dat deze cd veel meer uptempo songs bevat dan “Them Feet” en misschien net daardoor een perfecte aanvulling op dat album vormt. Er is voor elk wat wils te beluisteren op deze twee schijfjes van een man waarvan wij hopen dat hij eindelijk uit de schaduw kan treden en succesrijk verder kan werken aan zijn toch al behoorlijk mooie muzikale carrière.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cut The Mustard

Distr.: Birds Will Sing For You

video