JEFF WYATT – MY CHRISTMAS GUITAR

Al sinds 1967 is de Canadees en inwoner van Saskatchewan, Jeff Wyatt gitarist en singer-songwriter. Wyatt is muzikaal beïnvloed door meerdere stijlen, maar het zijn vooral de blues en blues/rock, die hem het meest beroeren. Van de meerdere instrumenten die hij bespeelt, gaat zijn voorliefde naar de gitaar in al zijn stijlen.

In de jaren ’70 treedt Wyatt op met de populaire “Eden” band. Vanaf de jaren ’90 is Wyatt als muzikant en songwriter een vaste waarde in de West Coast music scene. Van 1990 dateert “Flight of the Hawk”, de eerste opname van Wyatt. In 1994 volgt “The Bullfrog Session”, een solo EP met akoestische songs met enkel zang en gitaar. In 2005 gaat Wyatt samenwerken met songwriter Barry Greenfield als “Greenfield (&) Wyatt'. Samen brengen ze in het najaar van hetzelfde jaar het album “Songs From The Rothstein” uit. Wyatt brengt in 2011 zijn vierde solo album  “People Do Blues” uit, dat ook al op onze site een review kent. Momenteel treedt Wyatt ook op als lid van het “Wyatt Berne & Howell” blues trio.

“My Christmas Guitar” van Jeff Wyatt is niet de éérste Kerst release. In zijn discografie vinden we ook al in 2013 de single “Oh Holy Night”, een eerdere instrumentale herwerking van deze Kerstklassieker van Adolphe Adam uit 1847 [Naar een gedicht van de Franse dichter Placide Cappeau (1808–1877), "Minuit, Chrétiens" / Red.]. Op het nieuwe compilatiealbum “My Christmas Guitar” vinden we eigentijdse benaderingen van Wyatt’s favoriete Kerstsongs, met de gitaar in meerdere stijlen (elektrisch, akoestisch, slide en fingerpicking) en als instrument in de hoofdrol. 

Het album opent met een klassieker 1”Go Tell It On The Mountain”, een oude gospel / negro spiritual, die gecompileerd werd door John Wesley Work Jr.   Wyatt’s versie is een instrumentale elektrische blues slide guitar bewerking, met staande bas en drums. Op het einde horen we de song opnieuw, maar met meerstemmige zang. 2”What Child Is This” en 8”Auld Lang Syne” zijn meer klassieke / traditionele  bewerkingen, met een akoestische fingerpicking benadering [“Auld Lang Syne” is een gedicht en lied van de Schotse dichter Robert Burns. De titel kan vertaald worden met ‘lang geleden’ of ‘vervlogen tijden’. In het Nederlands is het bekend geworden als “Ik zeg u geen vaarwel mijn vriend”. / Red.]. De 4”Christmas Guitar Medley”, inclusief “Jingle Bells”, is  gespeeld in een akoestische ragtime blues fingerpicking stijl, à la Big Bill Broozy. In 7”Silent Night” horen we dan weer een elektrische slide gitaar. Wat krijg je als je een elektrische blues gitaar met ‘open tuning’ combineert met een klassieke piano?: 6”Oh Christmas Tree”; waarin we ook het gitaarspel van Ry Cooder herkennen. Daarentegen, klinken 3”The First Noel” en 5”Oh Holy Night” ook erg bluesy, maar door Wyatt’s Fender Stratocaster, heel verschillend.

Het idee voor Jeff Wyatt's nieuwe Kerstalbum kwam er drie jaren gelden al, nadat Wyatt oude originele Kerstliederen diende te herwerken, voor een Kerstavond die kinderen verzorgden in de school van zijn vrouw Janice, waar hij zelf ook als “opvuller” van overgangen en wachtmomenten optrad. Omdat de arrangementen van de songs in zijn hoofd zijn blijven hangen, zijn de gitaarpartijen al eerder opgenomen en later, tussen andere projecten door, “aangevuld”. Het album is pas definitief afgewerkt in oktober 2014. Wyatt droeg het album op aan zijn ouders John en Marianne Wyatt, die hem in 1958, uit een Kerstcataloog zijn éérste (plastieken) gitaar (voor $5.00)  kochten. Jeff(ke) was toen drie jaar oud…

Wat vijftig jaren geleden in het leven van Jeff Wyatt gebeurde,  is nu met een Kerstalbum “My Christmas Guitar” gearchiveerd. Jeff Wyatt herdenkt met zijn album zijn ouders en legt op een heel gevarieerde manier enkele prachtige Kerstsongs vast op een eigen, voor iedereen genietbare bluesy manier.

Eric Schuurmans

Album tracks:
1”Go Tell It On the Mountain” (Instrumental) [John Wesley Work Jr] – 2” What Child Is This” [William Chatterton Dix] – 3”The First Noel” [Traditional Adaptation] – 4”Christmas Guitar Medley” [Traditional Adaptation/Compilation] – 5”Oh Holy Night” [Adolphe Adam] – 6”Oh Christmas Tree” [August Zarnack, Ernst Gebhard Anschutz] – 7”Silent Night" [Franz Gruber, Joseph Mohr] – 8”Auld Lang Syne” [Robert Burns] – 9”Go Tell It On the Mountain” [John Wesley Work Jr] - – Produced by Jeff Wyatt

Line-up:
Jeff Wyatt: vocals, guitars
& ?

Discography:

1990 : “Flight Of The Hawk”
1994 : “The Bullfrog Sessions” – EP
2005 : “Greenfield & Wyatt”
2008 : “Reflections At Every Corner”
2011 : “People Do Blues”
2011 : “Max & the Squirrel” - single
2011 : “Mind The Time” - single
2013 : “Oh Holy Night” - single
2014 : “Wanted” – soundtrack to Mike Reilly’s “Tumbleweed”
2014 : “Heaven Knows” - single
2014 : ”My Christmas Guitar”

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cardboard Alley Music

video