PAT ROBERTS & THE HEYMAKERS – DEVIL

“ You honk, they’ll tonk. They croon, you’ll swoon... “

Pat Roberts uit Prescott, A Z, kreeg zijn eerste gitaar toen hij nog een klein kind was. Hij speelde samen met zijn oudere broer Mike alle country hits na. Vanaf zijn vijftiende geraakt Pat geïnteresseerd in R&R en koopt hij een bas gitaar. Na zijn middelbare school speelt hij in lokale clubs en beleeft hij er de tijd van zijn leven. Voor Roberts naar Phoenix verhuist, speelt hij kort met “The Llory McDonald Band”. Roberts is vooral te horen in het San Diego circuit, waar hij dingen doet samen met “Small Paul & Driving Wheel”. Robert richt “The Stilettos” mee op en opent voor o.a. Buddy Guy, Marcia Ball en Duke Robillard. Hierna wordt het tijd voor verandering en Robert schakelt over naar country muziek en gitaar. Hij start dan ook met zijn eigen band “The Heymakers”. Ze openen voor o.a. “The Blasters”, Junior Brown, Dave Alvin en “Los Straightjackets”.

In 2011 neemt de band hun debuut album “Lonesome & Blue” op, met klassieke country en rockabilly songs, beïnvloed door de eigen helden als Roy Orbison, Jerry Lee Lewis, Elvis, Glen Campbell, Hank Williams, Ricky Nelson en Faron Young. In 2012 coveren ze “Creep” van “Radiohead”. De huidige line-up van de band bestaat uit Amanda Lee (zang / bas) en Tom “Hawcksaw” Coulson (drums). De band was dit jaar in Frankrijk te zien tijdens het ‘Cahors Blues Festival 2014’, waar ze hun nieuwe album “Devil” promootten. Niettegenstaande de band zich tracht te houden aan hun vintage roots, slaan ze ook nieuwe wegen in en experimenteren ze met jazz (7”My Mind Is Troubled”) en Latino sounds. Alle elf songs zijn originele songs, beïnvloed door Bo Diddley, de Amerikaanse R&R muzikant Frederick Lincoln “Link” Wray (1979-2005), Nick Curran en T-Bone Walker. De rockende opener 1”On My Way” zou een Bo Diddley song kunnen zijn en 3”Got To Make Her Mine”, 5”Good Time” en 8”Good Rockin Baby” zijn anno jaren ’50 - ’60 rockers, die op de setlist van Elvis hadden kunnen staan. De song 4”Angel From Above”,is dan weer beïnvloed door Roy Orbison. Om de sound af te maken zijn er hier en daar extra een viool, blazers (sax, trompet) piano, pedal steel (6”Nothing Left To Do But Cry) en percussie toegevoegd. Het nummer 9”Dark Blue” is geïnspireerd door Billie Holiday’s “Gloomy Sunday” [“Gloomy Sunday” (Hongaars: Szomorú Vasárnap) is bekend als het Hongaarse zelfmoordlied en is in 1933 geschreven en gecomponeerd door de Hongaarse pianist Rezső Seress. Het nummer vond al snel zijn weg naar de US, waar het in de jaren van de Grote Depressie populair werd. Het nummer is door veel jazzartiesten uitgevoerd, o.a. door Billie Holiday en Louis Armstrong. Er zijn ook meer moderne versies, zoals die van Sinead O'Connor, Heather Nova en Björk / Red.] Op de titelsong 10”Devil”, een donkere ballade met Cubaanse grooves, speelt Marcos Crego op piano om de duivelse schoonheid te garanderen. Afsluiter 11”Her Name Is Andromeda” is zoals de dochter van koningin Cassiopeia mooi en puur.                   

Crooner Pat Robert en zijn “Heymakers” gaan met hun tweede studio album “Devil” terug in de tijd en verwennen ons met bijzondere “easy to listen to music” met stekelige kantjes. Voor liefhebbers van authentieke roots muziek, is dit album een duivelse must! 

Eric Schuurmans

 

 

Album tracks: 1”On My Way” - 2”In The Night” - 3”Got To Make Her Mine” - 4”Angel From Above” - 5”Good Time” - 6”Nothin’ Left To Do But Cry” - 7”My Mind Is Troubled” - 8”Good Rockin’ Baby” - 9”Dark Blue” - 10”Devil” - 11”Her Name Is Andromeda” – All songs written by Pat Roberts except [when noted] – Produced by Olivier Zahm

Line-up:
Pat Roberts: vocals, guitars
Amanda Lee: vocals, bass
Tom “Hawcksaw” Coulson: drums
& Shea Marshall: horns, B3 organ, piano
Wesley Hinshaw: upright bass
Ali Salcedo: percussion
John Rickard: pedal steel
Kevin Tangney: trumpet
Andrew Warner: fiddle
Marcos Crego: piano (10)
Jerry Donato: sax (7)

Discography:
2011 : “Lonesome & Blue”
2014 : ”Devil”

Artiest info
Website  
 

Label: Electric Lotus Records

video