NORDIC NOTES – VOL. 2

We hadden hier vorige week al een compilatiealbum van het Duitse platenlabel ‘Beste ! Unterhaltung’ met liedjes van folk, pop en indie rockartiesten van over de hele wereld. Het label van Christian Pliefke heeft echter ook nog een Scandinavische poot die ‘Nordic Notes’ heet en in oktober 2005 het levenslicht zag.

Voor dit label selecteerde Christian Pliefke enkel groepen en singer-songwriters uit het Hoge Noorden met artiesten uit Noorwegen, Zweden, Finland, Ijsland en de Faeröer Eilanden. In het begin waren dat vooral groepen die actief waren in exotische muziekgenres als space rock en psychedelisch rock, maar met de jaren schoof men meer op in de richting van de folk-, jazz- en popmuziek.

De eerlijkheid gebiedt om al maar meteen te verklaren dat ook wij tot op heden nog nooit iets van de meeste artiesten op de “Nordic Notes – Vol. 2”-verzamelplaat hadden gehoord. We denken zelfs dat ook u al een expert in dergelijke muziek zal moeten zijn om ooit iets vernomen te hebben van bijvoorbeeld Gudrid Hansdottir en Byrta (Faeröer), Elin Kåven (Noorwegen) Svavar Knútur, Ragga Gröndal of Blagresi die allen uit Ijsland afkomstig zijn.

Deze artiesten leveren één of meerdere tracks af uit hun op dit label uitgebrachte platen voor dit unieke compilatiealbum. Daar zijn een aantal best moderne en genietbare liedjes bij, zoals “Waltz To Paris” van de Finse Aino Venna (zie video), een song uit haar aan Marlene Dietrich opgedragen tribute-album “Marlene”. Diezelfde dame brengt later ook nog het Franstalige nummer “Radio Ma Cherie” dat binnenkort een plaats op haar nieuwste cd zal krijgen.

Heel wat van de nummers op dit album zijn bovendien in de nationale landstalen gezongen wat het voor ons extra moeilijk maakt om er ook maar iets van te begrijpen. Daarom blijven allicht de Engelstalige nummers ons het best bij, zoals “Lost In Lies” van ‘Hi-Lo & In Between’, “Garbage Trucks” van ‘Ochre Room’, de popballad “Sail On” van de Ijslandse zangeres-songschrijfster Myrra Rós of het eerder nog nooit op plaat uitgebrachte melancholische nummer “Silence Is Recovered” van de Ijslandse formatie ‘VAR’ uit Reykjavík.

Het blijft voor ons altijd leuk en verrassend om via dergelijke verzamelalbums kennis te kunnen maken met muziek die ons anders wellicht nooit zou kunnen hebben bereiken. Daarom is het initiatief van de Duitse labelmanager Christian Pliefke dan ook zeer lovenswaardig en bijzonder warm aanbevolen aan hen die nieuwsgierig zijn naar jonge en innoverende muziek uit deze landen van het Hoge Noorden.

(valsam)

 

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
NORDIC NOTES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Distr.: Beste ! Unterhaltung

video