BOBBY 'HURRICANE' SPENCER - HURRICANE UNLEASHED

De carrière van de in Detroit geboren maar in LA wonende Bobby “Hurricane” Spencer overloopt haast een halve eeuw. De zanger, songwriter maar vooral saxofonist, heeft in die tijdspanne gewerkt met of geopend voor giganten als Etta James, Big Joe Turner, Marvin Gay en Solomon Burke. Zijn roepnaam Hurricane dateert uit de tijd dat hij in de band van J.J. Bad Boy Jones speelde en tijdens een optreden in The House Of Blues een dermate spetterende solo speelde dat J.J. zich omdraaide en tot hem zei: “Bobby, You The Hurricane!” .

Op deze “Hurricane Unleashed” krijg je zijn toewijding tot de blues te horen maar ook de diverse aftakkingen ervan die hij door zijn carrière heen heeft ervaren, voornamelijk dan de Soulblues. Dat hij een fenomenale tenorsax muzikant is, is in kennerskringen genoegzaam gekend maar hier, op deze release, weet hij eveneens te imponeren met zijn warme, soulvolle stem.

De opener “Gotta Get Back To Chicago” is een funky bluesnummer dat ook wel naar het jazzy genre neigt. Hij verbaast ons voor de eerste keer, en niet de laatste keer, met die warme tenorstem. Maar ook Andrea Balestra op gitaar en Mo Beeks op toetsen laten verdomd fraaie dingen bewonderen. Het radio vriendelijke “You’re All I Need” is een trage die misschien niets ingewikkelds maar wel aanstekelijk, meezingbare facetten in zich heeft. Het swingende “Camarillo” heeft een wat humoristisch ondertoontje. Spencer die door de liefde zijn verstand verloor en vraagt opgenomen te worden in Camarillo, zijnde een psychiatrische instelling. De manier waarop hij hier weet vocaal in te leven is te bewonderen. Er vallen ook instrumentale nummers te noteren waarin er ongemeen boeiend wordt gemusiceerd. Het muzikale debat tussen gitarist Lester Lands en de sax van Spencer is redelijk indrukwekkend te noemen op Bill Doggett’s “Honky Tonk”.

Dat er schoon volk verzameld werd om alles mede in goede banen te leiden is duidelijk. De waslijst aan gastmuzikanten is te lang om op te sommen maar op “Lovers Hill” kunnen we toch moeilijk de backing vocals van Kelly Chappue over het hoofd zien. De passie oprakelen , daar gaat het nummer over, en Kelly weet dit perfect weer te geven. Voor de liefhebbers van rhumba getinte sound is er “Little Mama”, maar heb hier toch ook hoor voor die sax! Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Spencer zich het meest in zijn sas voelt op de soulvolle songs. “You Make Me Crazy” is in dit genre echt wel een hoogvlieger te noemen. We krijgen, naar het waarom hebben we het raden, vier nummers op het einde die worden aangegeven als bonus songs. “I Got The Blues” klinkt niet zo bluesy als de titel laat verwachten maar dat geldt voor de meeste van de songs. Het wat in New Orleans-sfeertje badende slotnummer “Call Your Dogs Off” is een volwaardige afsluiter van een meer dan verdienstelijk album.

Het zullen vooral de liefhebbers zijn van de meer naar Soul gerichte sound die aan hun trekken gaan komen op deze plaat. Energetisch en passievol, de sax laten schuren zoals zelden gehoord of weemoedig laten klinken. Bobby “Hurricane” Spencer is er een meester in en liefhebbers van dit genre weten wat hun te doen staat.

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Annie Mae Records
Info: Blind Raccoon

video