DAVE SADLER – MATCHBOX

“ 10 Blues infused, soulful guitar centric track, from the edge of the Delta... “

Dave Sadler groeide op in Pine Bluff, Arkansas, waar blues legendes als Big Bill Broonzy en Cedell Davis ooit vertoefden. Al vanaf zijn twaalfde speelde Sadler gitaar, wat niet ongewoon is in het muzikale gezin, waarin hij leefde. Zijn familie was wat verwant met Johnny Cash, zijn grootvader zong en zijn grootmoeder was piano lerares. Sadler leerde, door naar de oude blues muzikanten te luisteren, zelf en op gehoor gitaar spelen. Sadler is echter ook beïnvloed door hedendaagse muzikanten als Eric Clapton, Robert Cray en SRV. Zijn stijl is een verzameling van stijlen, waaronder blues, rock, jazz en funk. De zanger / gitarist Dave Sadler is, o.w.v. zijn veelzijdigheid en techniek, een erg gegeerd live en studio muzikant. 

“Matchbox” is na “Fade To Blue” (2008) het tweede studio album van Dave Sadler. Het is een album met tien tracks, waarvan vijf originele nummers en vijf covers, die andere genres als blues, bluesrock en jazz-fusion, op een wat hogere snelheid vurig omarmen. Het album opent met een Willie Dixon cover 1”I Got All You Need”, een aardige blues rocker, een nummer dat ook regelmatig op de setlist van Joe Bonamassa staat. 2"Matchbox" is een nummer dat heel ver terug gaat in de geschiedenis van de blues en R&R. "Matchbox Blues" is in 1927 origineel opgenomen door Blind Lemon Jefferson. Carl Perkins voegde er in 1956 extra tekst aan toe en nam het zelf op in een R&R / rockabilly versie bij Sun Records. “The Beatles”, die fan waren van Carl Perkins, coverden de song in 1961. Peter best, hun toenmalige drummer deed eerst de zang. In deze bezetting is van het nummer enkel een live versie opgenomen. Later deed John Lennon de zang en is het nummer te horen op “Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany; 1962” (uitgegeven in 1977). "Matchbox" is in de UK ook uitgebracht op hun “Long Tall Sally” EP en  in de States op een Capitol “Something New” album (1964) en als single. In de bluesrock versie van Dave Sadler is het tempo veranderd en is er een extra slide gitaar toegevoegd. 3”Junior’s Jam” is een eerste instrumentale funky bluesy jam, met Jimmy McCarty als drummer. Op een van de nummers 4”Satisfaction Guaranteed” waaraan Will Tang (Billy Blackstone) en gitarist Pat Murdoch meeschreven, zijn naast de lead gitaar en harmonica van Sadler ook Pat Murdoch zelf als tweede gitarist en drummer Mel Sarreal en bassist James Ryan te horen. Een tweede instrumentale track 5”Cissy Strut” van Leo Nocentelli is jazz-fusion. Met 6”You Put Me Out” verandert het tempo en de sfeer. Sadler haalt hier opnieuw zijn slide gitaar uit de kast en wordt knap begeleid door toetsenman Phil Clarke. In 2011 was de release van de single 7“Fourth Street Ruckus” al de voorbode voor zijn tweede studio album “Matchbox”. Deze lange bluesrock track houdt er een hectisch tempo op aan en laat Sadler, naast de blazerscapaciteiten van een van NY’s beste saxofonisten Dan Cipriano (Wilson Pickett, Bruce Springsteen, Allman Brothers, Gary U.S. Bonds, George Thorogood) horen. Roly Platt, een van Canada’s eerste diatonische mondharmonica spelers, werkte ook mee aan deze track. Marvin Taylor schreef mee aan het soulvolle 8”You Should ‘A Known”, waarin hij ook de extra ritme gitaar voor zich neemt. 9”Killing Floor” is een nummer van Chester Burnett, beter bekend als Howlin’ Wolf, dat hij in 1964 schreef. Met dit nummer bevestigde Burnett zich als een van de bepalende Chicago blues muzikanten van zijn generatie. “Een gebed voor vrede en eenheid” in deze onrustig tijden, zo zou je de instrumentale, soulvolle afsluiter / cover (of “eindigen in schoonheid”) van Curtis Mayfield’s 10”People Get Ready” uit 1965, kunnen noemen.

Met “Matchbox” zet Dave Sadler na Blind Lemon Jefferson, Carl Perkins en “The Beatles” ook een mijlpaal in zijn carrière neer. Met zijn slide gitaar legt hij bruggen tussen aanverwante genres als blues, rock en jazz. Dave Sadler gaat zijn muzikale ideeën opnieuw op meerdere plaatsen zoeken, maar hij zal altijd laten horen, dat hij zijn eerste inspiratie in Arkansas aan de rand van de Mississippi Delta vond.     

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
DAVE SADLER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”I Got All You Need” [Willie Dixon] - 2”Matchbox” [Car Lee Perkins] - 3”Junior’s Jam” - 4”Satisfaction Guaranteed” - 5”Cissy Strut” [Leo Nocentelli] - 6”You Put Me Out” - 7”Forth Street Ruckus” - 8”You Should ‘A Known” - 9”Killing Floor” [Chester Burnett] - 10”People Get Ready” [Curtis Mayfield] – All songs written by Dave Sadler except [when noted]

Line-up:
Dave Sadler: vocals, guitars, bass, harmonica
Jim McCarty: drums (3,9)
Randy Landas: bass (1,9)
Marvin Taylor: drums, bass, guitar (8)
Frank Briggs: drums (5)
Phil Clarke: organ (5)
Dave Grant: bass (5)
Pat Murdoch: guitar (4)
Mel Sarreal: drums (4)
James Ryan: bass (4)
Roly Platt: harmonica (7)
Dan Cipriano: horns (7)
Jesse Rocha: drums (7)

Discography:
2008 : “Fade To Blue”
2011 : “Forth Street Ruckus” – single
2013 : “Po Monkey” - single
2014 : ”Matchbox”

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: BluezArt Records

video