LENNAERT MAES & ANDRIES BOONE - ALS DE NACHT

Als je als kind de neiging had om soms te gaan slaapwandelen dan zullen je ouders er wèl voor hoeden om vlak vóór het slapen gaan of om vijf vóór twaalf nog verhaaltjes te gaan vertellen over weerwolven, trollen of heksen. Niet dat het helpt wanneer je onder je oorkussen stiekem de sprookjes van Grimm hebt verstopt. De volkssagen van Vlaams - Brabant zijn echter van een gans ander kaliber want alleen al het gedacht dat de zwarte Koets van Rode de Lindendreef in zou kunnen draaien of dat een merrie als de ‘Maar’ op je rug zou kunnen springen verhoogt gegarandeerd de kans op nachtmerries. Gelukkig is er echter de muziek en worden de Noord-Brabantse liedjes van de nacht, -omschreven als de Twin Peaks der Lage Landen-, gehuld in mooie songlijnen en de arrangementen van het duo zanger/gitarist en cabaretier Lennaert Maes en multi-instrumentalist Andries Boone, tevens componist en meesterlijk arrangeur. Beiden brachten voordien reeds de ‘Soundtrack van de Demerbroeken’ uit en ‘Iet Me Ziel, Leuven in Liedjes’, zodat ‘Als de Nacht’ kan worden opgevat als het derde luik in een compositorische trilogie dat het Brabantse erfgoed in ere houdt.

Ditmaal komen de grimmige volksverhalen uit o.m. Glabbeek, Bierbeek, Diest, Scherpenheuvel, Zichem en Holsbeek tot hernieuwd leven, kunstvol geïllustreerd door tekenaar Reinhart Croon in het bijhorend tekstboekje. De verwijzing naar locaties als duivelsschuur en galgenberg maken de songs nog fascinerender. De afwisseling in verhaalstijl - rockend, straattheater, broeierig, fluisterend, folky - en in de stemkleuren maakt dat je als het ware de nachtelijke dwaaltocht mee onderneemt waarbij een fragiele Nele Van den Broeck een geest lijkt te verleiden op het verzuchtende‘Vrij Met Mij’ met poëtische pianobegeleiding of zanger Erik Lesire geheimzinnig waarschuwt op ‘Hoctus Boctus (Peerdenpaternoster)’, waarin je vage invloeden van Tom Waits en Paul Van Ostayen kan bespeuren. Op ‘De Schuur 1’ neemt Tom Theuns de schorre zang op zich, begeleid door een zware drumslag en baritonsax. Het spooky licht behekste ‘Over Haag & Over Heg’ met ijle vrouwelijke backing is een favoriet evenals het haast orkestrale ‘De Schuur II’ met violen en cello, vertolkt door Jeroen Lenaerts.

Net zoals Nick Cave en John Lurie ontpoppen Lennaert Maes en Andries Boone zich als meesters van de duisternis, magie met mythe vermengend. Pé Reynders met gitaar, Jasper Hautekiet op bas, Wietse Meys op klarinet en sax, Geert Mariën op percussie en verder nog dobro, mandoline, viool, orgel, backing zang, enz. omlijsten de narratief/gezongen verhaalkunst van Lennaert met folky verfraaiing als nachtelijke gordijntjes die toch nog het licht van de volle maan absorberen en speelsgewijs doorlaten. Op het instrumentale ‘5 voor 12’ met o.m. klarinet, sax en xylofoon slaat werkelijk een klok het middernachtelijke uur net vóór de daaropvolgende ‘Weer wolf’ zijn nachtelijke gedaante aanneemt en sluipend zijn weg zoekt in de maanverlichte nacht. Alleen ‘Als de Nacht Valt’, het wiegende ‘Slaap’ met de zang van Sien Wynants en zelfs het lichtvoetige ‘Ze Zijn Er’ creëren een meer beschuttende sfeer zodat dit muzikaal project toch enige geruststelling biedt dat het toch allemaal ‘slechts’ verbeelding is als medicijn tegen de verveling en de spookbeelden van de nacht.

Marcie

Bestel de cd via www.alsdenacht.be


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
LENNAERT MAES & ANDRIES BOONE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

17-12-'14 - 20:00 - Holsbeek | Kasteel van Horst - UITVERKOCHT
30-01-'15 - 20:00 - Betekom | school De Klimroos
19-02-'15 - 20:00 - Messelbroek | De Keyt
26-02-'15 - 20:00 - Langdorp | Dorpskerk - UITVERKOCHT
17-05-'15 - 20:00 - Diest | Fort Leopold

 

 

 


 

Artiest info
Website