RANAGRI – FORT OF THE HARE

‘Ranagri’ is een akoestisch folkkwartet uit Londen dat zich heeft toegelegd op het spelen van traditionele folkmuziek met voornamelijk Keltische invloeden. De twee mannen Tad Sargent (bouzouki en bodhran) en gitarist en zanger Donal Rogers worden bijgestaan door de dames Jean Kelly (elektrische harp en piano) en Eliza Marshall (dwarsfluit en allerlei etnische fluitinstrumenten).

Alle vier muzikanten hebben een klassieke muziekopleiding op hun palmares staan. Ze stonden al op het podium met grote namen uit de muziekwereld zoals Cara Dillon, Radiohead, Paloma Faith, Ennio Morricone en Peter Gabriel, maar ze stapten recent met een grote gedrevenheid in dit nieuwe project.

Er zijn geen elektrisch aangedreven instrumenten te bespeuren op het album “Fort Of The Hare” dat ‘Ranagri’ op hoogkwalitatieve SACD (Super Audio Compact Disc) hebben uitgebracht via het gerenommeerde Duitse platenlabel ‘Stockfisch-Records’ van Günter Pauler die ook tekende voor de productie van deze plaat.

Een tekst in het cd-boekje vertelt ons dat ‘Ranagri’ naast de naam van een piepklein Iers dorpje eigenlijk ook ‘Gaelic’ is en gewoon ‘Fort Of The Hare’ (fort van de haas) betekent. Die ondergrondse schuilplaats van het wilde dier kan als een comfortzone worden beschouwd, een oord van waaruit deze band in alle rust en kalmte aan hun liedjes heeft kunnen werken.

Een beluistering van deze plaat doet je al snel concluderen dat het hier om stokoude Keltische traditionals gaat die deze groep in een hedendaags kleedje heeft gestoken. Niets is minder waar, want de twaalf tracks op dit debuutalbum van ‘Ranagri’ zijn stuk voor stuk eigen splinternieuwe composities van Donal Rogers alleen of van de totale groep.

Een sfeerbeeld van de muziek die ‘Ranagri’ op ‘Fort Of The Hare” brengt kunt u krijgen bij het beluisteren van het op de video live in de studio gebracht nummer “The Bogeyman”. Het sfeervolle en melancholische “Cold Shallow” opent deze reeks van twaalf liedjes.

Andere favoriete tracks zijn “Sad Songs” (lijkt sterk op iets van Peter Gabriel), het uptempo “The Rhythm Takes You Back” en de qua songtekst erg mooie liedjes “Spooky International” en “Under-Discovered”. “The Hare” is een volledig instrumentaal nummer dat gedomineerd wordt door etnische fluit en dwarsfluit met Eliza Marshall in een prominente rol.

Binnen zijn genre is deze plaat van ‘Ranagri’ zeker als een aanwinst te beschouwen. Het is leuk om vast te stellen dat deze doorwinterde musici zich tot het brengen van dergelijke traditionele Keltische folk hebben laten verleiden. Nog leuker is de vaststelling dat het kwaliteitslabel ‘Stockfisch-Records’ overtuigd kon worden om deze plaat anno 2014 op de markt te brengen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch-Records

video