DAVID AND THE CIRCUMSTANCES – THIS PART OF ME

David Groeneweg is een Rotterdamse singer-songwriter die al sinds 2008 als frontman van de indie rockformatie ‘The Circumstances’ op de Nederlandse muziekpodia staat. Met het begin 2015 op de markt verschijnende album “This Part Of Me” debuteert hij nu als soloartiest onder de naam ‘David And The Circumstances’.

Dat is een zeer sober georkestreerde plaat geworden die hij al in de winter van vorig jaar heeft opgenomen in de studio in zijn eigen huis in Rotterdam. Enkel akoestische gitaar en pianoklanken vormen de instrumentatie bij acht liedjes die op “This Part Of Me” staan. Enkel voor het nummer “The Wrong Road” werd een volledig orkest met bas, drums, elektrische gitaren en cello in de opnamestudio gehaald.

Alle songs op deze eerste soloplaat van David Groeneweg werden door hem zelf gecomponeerd en gezongen. Opvallend aan dit album zijn ook de erg knappe liedjesteksten die hij heeft geschreven en die handelen over sterk uiteenlopende onderwerpen.

Zo stelt hij zijn eigen sterkten en zwaktes in vraag in de introspectieve albumtiteltrack “This Part Of Me”, berust hij in zijn lot en in zijn leven in het nummer “Right Where I Belong” en brengt hij een prachtig duet met zangeres Tessa Douwstra in het emotievolle liefdesliedje “All Across The Sea” (zie live versie op bijgaande video), een song die uitmondt in een erg knappe maar tedere koorzang.

Tijdens de beluistering van de nummers op deze plaat kan ik me enkele keren niet van de indruk ontdoen dat David Groeneweg een fan is van ‘Antony & The Johnsons’, vooral omdat ik de sobere wijze van piano spelen en het ingetogen zingen van Antony Hegarty meermaals lijk te herkennen in het werk van deze Nederlandse muzikant.

Af en toe komen er ook herinneringen en referentiepunten aan het in een afgelegen boshut opgenomen album “For Emma, Forever Ago” van Justin Vernon aka ‘Bon Iver’ opduiken in de akoestische liedjes op “This Part Of Me”, vooral dan bij “Is It Not You?”, “Perfect”, “Mr. Darkness” en “Ending Now”.

Helemaal ontdaan van alle instrumentale tierlantijntjes klinkt deze plaat wel heel sober en donker. Hierdoor wordt je als luisteraar wel gedwongen om aandachtig naar elk woord van zijn poëtische songteksten te luisteren en dat gegeven houdt het beleven van het album “This Part Of Me” van ‘David And The Circumstances’ boeiend van begin tot einde. Kortom: een knappe prestatie.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Elevate Records

video