DEBBIE BOND & THE TRU DATS  – THAT THING CALLED LOVE

Singer-songwriter en gitariste Debbie Bond, geboren in Californië, was acht jaren oud, toen haar ouders naar Europa verhuisden. In 1979 verhuist ze terug naar de US om in Alabama te gaan wonen, waar ze al meer dan dertig jaren optreedt met vele Alabama blues muzikanten, zoals Johnny Shines, Eddie Kirkland, Jerry "Boogie" McCain, James Peterson, Sam Lay, Little Jimmy Reed, Willie King e.a. In 1997 is Debbie te horen op een live compilatie album “Alabama Blues Showcase”, uitgegeven door de ‘Alabama Blues Society’. In 1998 brengt Debbie haar debuut album “What Goes Around Comes Around“ uit. In 2001 is Bond te horen op het compilatiealbum “Blues From The Heart Of Dixie” bij het Duitse ‘Taxim Records' label. Debbie werkte intensief mee aan de oprichting van het award winnende ‘Alabama Blues Project’, dat de Alabama blues promoot en beheert. Via deze organisatie organiseert Debbie meerdere "Blues in the Schools" programma’s en concerteert ze regelmatig met mondharmonicaspeler “Big Bo McGee”, tot hij in 2002 sterft. In deze periode gaat Bond ook opnieuw studeren om zich te specialiseren in de blues en behaalt ze in 2002 een ‘MA in American Studies, specializing in the blues’. In 2002 krijgt Debbie van het ‘Alabama/Georgia State Council’ een ‘Arts Apprenticeship Award’, waardoor ze bij Eddie Kirkland kan gaan gitaar studeren en met wie ze tot aan zijn dood in 2011, veel in scholen optrad. Debbie speelde van 2003 tot 2009 tweede gitaar in de band van Willie King (1943-2009), “The Liberators”. Ze is te horen op zijn laatste twee albums. Debbie Bond trad met Willie King ook op in EU, o.a. in 2008 tijdens het ‘Cognac Blues Passions Festival’ in Frankrijk. Via King leert Debbie haar man Rick Asherson kennen. In de laatste jaren treedt Debbie Bond op met haar eigen band “The TruDats” en neemt ze haar eigen albums op. Haar zang wordt wel eens vergeleken met die van de Amerikaanse folk-blues zangeres Maria Muldaur en Bonnie Raitt. Haar muziek- en levenspartner, de Brit Rick Asherson, is een begaafd keyboard speler en multi-instrumentalist, die aan haar muziek een honky-tonk, New Orléans sound toevoegt.

Het tweede studio album van “Debbie Bond & The TruDats” heet “That Thing Called Love”. Op het album staan negen tracks (waarvan de afsluiter een herhaling is in de vorm van een ‘extended mix’), die op twee na, alle geschreven zijn door Debbie en haar man Rick Asherson. Adam & Shannon Wright en Paul Kennerley schreven “You’re The Kind Of Trouble“ en “Feel My Soul” is een nummer van Wendell Holmes. Het album werd opgenomen na een live uitzending op de radio, die bij Debbie en haar muzikanten zodanig in de smaak viel en die Debbie de drive gaf, om de nummers ook op een album te vereeuwigen. Al vanaf de opener 1”You’re The Kind Of Trouble” trekt Debbie je aandacht met haar zang in een strak bluesy pop nummer, met heel aardige grooves. 2”Steady Rolling Man” is het meest avontuurlijke nummer van Debbie, met een blues / New Orléans sound, met een knappe ‘speakeasy’ piano partij van Rick Asherson en met swingende tussenkomsten van gastsaxofonist Tom Pallardy. 3”Feed My Soul” is de éérste soul ballade op het album, met een erg aantrekkelijke melodie, die het ook op de radio goed zou doen. 4”I Like It Like That” is een track met een Latino ritme en Debbie die opnieuw geweldig zingt. Asherson op mondharmonica probeert zelfs landgenoot John Mayall te evenaren, waar hij goed in slaagt en wat deze track nog wat specialer maakt. Heel knap! (Mijn lievelingsnummer) 5”Still Missing You” is een track met Debbie in de spot lights. Ze brengt op haar Telecaster een heel warme gitaarsolo, die aangevuld wordt door de heerlijke sax van Pallardy. Wat een klasse saxofonist! Meer Latino grooves horen we in 6”Tarragona Blues”, een track met een bossa nova soul beat, die gedragen wordt door Dave Crenshaw (Latin percussion), Jonathan Blakney (backing vocals / side percussion) en (er is een wissel!) met drummer Ray Robinson. Ook hier is Debbie’s gitaarsolo weer heel knap en zijn de piano riffs van Asherton om van te snoepen. De andere (betere) soul ballade 7”Falling” valt op door de bass  intro van Asherson. Debbie’s heel sobere gitaarstijl en zang leggen hier de juiste accenten. Dan is er de titel song 8”That Thing Called Love”, een bluesy  track met veel jazz, soul en funk invloeden en met de sax van Pallardy op de eerste rij. Om te eindigen krijgen we een herhaling: de ‘extended’ versie van 9”Tarragona Blues”. Het percussie werk is goed gedaan en de mix van zang en instrumenten is heel cool.   Album tracks: 1”You’re The Kind Of Trouble” - 2”Steady Rolling Man” - 3”Feed My Soul” - 4”I Like It Like That” - 5”Still Missing You” - 6”Tarragona Blues” - 7”Falling” - 8”That Thing Called Love” - 9”Tarragona Blues” – extended mix.

Debbie Bond brengt witte blues uit het diepe Zuiden van Alabama, opgesmukt met rootsy funky, swampy grooves. Beschrijf het alsof ‘Curtis Mayfield meets Memphis Stax’ Gospel’. “That Thing Called Love” is een album met een knappe bezetting en heerlijke grooves, die je snel in de juiste stemming zullen brengen!

Eric Schuurmans

 

Line up:
Debbie Bond: vocals, rhythm & lead guitar
“The TruDats”:
Rick Asherson: keyboard, keyboard bass, harmonica, backing vocals
Dave Crenshaw: drums, percussion
Ray Robinson: drums (6,9)
Jonathan Blakney: backing vocals, side percussion (6,9)
Guest:
Tom Pallardy: sax

Discography:
1997: “Alabama Blues Showcase” – compilation album (Alabama Blues Society)
1998: “What Goes Around Comes Around” – debut album
2001: “Blues From the Heart of Dixie” – compilation album (‘Taxim Records')
2004: “Jukin' At Bettie's” – Willie King (Freedom Creek Music) – Debbie Bond: 2nd guitar
2006: “One Love” – Willie King (Freedom Creek Music) – Debbie Bond: 2nd guitar
2007: “Down In The Woods” – “Willie King & Friends” (DVD)
2011: “Hearts Are Wild” – Debbie Bond
2013: ”That Thing Called Love” – “Debbie Bond & The TruDats” (Blues Root Productions)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Blues Root Productions

video

 

DEBBIE BOND & WILLIE KING

DEBBIE BOND & THE TRUDATS