VISMETS – ABRACADABRA

De indie poprockformatie ‘Vismets’ werd zo’n zeven jaar geleden boven het doopvont gehouden in Parijs op een zolderkamertje. Zanger, gitarist, bassist en toetsenist Dan Klein uit Brussel werkte in de Franse hoofdstad aan songs en experimenteerde er duchtig op los om bijhorende muziek te creëren.

Eens terug in Brussel vond hij in gitarist Remy Lebbos en drummer Nicolas Collaer de perfecte bondgenoten om met deze groep te starten.

Het was al 2010 toen er een eerste plaat van ‘Vismets’ op de markt verscheen onder de titel “Gürü Voodoo”. De band speelde daarop stevige rockmuziek met daartussen heel wat elektronica en synthesizerklanken vermengd. Ze brachten die nummers nadien ook live op velerlei podia te lande. Anno 2014 zijn de drie heren er terug met een tweede, door Dan Klein zelf geproduceerde album getiteld “Abracadabra”.

Ook nu weer horen we tien tracks die zweven tussen rock, pop, psychedelische muziek en elektronica. De eerste single “Dreamers” (zie video) is op dit album terug te vinden, net als de splinternieuwe single van ‘Vismets’ waarvoor “Lose Your Mind” werd geselecteerd. Als u op zoek mocht zijn naar gemakkelijke en vlot in het gehoor liggende muziek, dan moet u niet bij deze plaat van dit Brusselse trio zijn. De meerwaardezoekers en de fans van knap in elkaar geknutselde sounds vinden hier anderzijds zeker hun gading.

Een pianoballad als “Trees Of Liberty” lijkt zelfs op iets van John Lennon en kan volgens ons meteen op de diverse Belgische popradio’s gespeeld worden, net als het naar de sixties lonkende “Summertime Blues”. Omdat de band zelf ook een belangrijke stap in een wat andere muzikale richting heeft gezet, laten ze de openingstrack “Silence Is Ok” beginnen met de legendarische woorden van ‘Apollo 11’-astronaut en eerste man op de maan Neil Armstrong 'It’s one small step for man, but one giant leap for mankind’.

De albumtiteltrack “Abracadabra” is een zeer experimenteel muziekstukje geworden, een allegaartje van geluiden en effecten die je soms ook wel in de muziek van bands als ‘Pink Floyd’ kon terugvinden. Ook in het meer melodieuze “All We See” en in het bijna acht minuten durende rockepos “Horsemen” horen we elementen van deze legendarische Britse rockformatie terug.

Referenties voor de sound van ‘Vismets’ kunnen zeker gevonden worden bij bands als ‘MGMT’ of ‘Tame Impala’, maar deze band heeft zich op dit tweede album toch vooral een eigen geluid toegeëigend door hun creatieve soundscapes en frisse klanken. ‘Vismets’ is gedurende de zomermaanden meermaals live te bewonderen en als u deze Belgische groep en hun songs van naderbij zou willen leren kennen, dan zijn die live optredens daarvoor de ideale gelegenheid.

(valsam)

 

18.07.2014: Festival d’Été – Louvain la Neuve
19.07.2014: Francofolies – Spa
09.08.2014: Vispop festival – Mechelen
23.08.2014: Bucolique Festival – Ferrières
29.08.2014: Scène sur Sambre – Gozee
20.09.2014: Fête de Wallonie – Namen
24.09.2014: Nuit du Soir - Brussel

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Dözer

video