AJ AND THE WILDGROOVES - LET GO OR BE DRAGGED

Hoe ontstaat een band? Om allerlei redenen en toevalligheden. Aj And The Wildgrooves zijn uit ellende blues gaan spelen omdat in de visserij niets meer te verdienen was. De band bestaat inderdaad uit ex vissers uit Katwijk aan Zee. De Zuidwester en de olie jassen werden ingeruild voor muziek instrumenten. Dat leek zo goed mee te vallen dat na een paar oefensessies besloten werd om op zoek te gaan naar een zanger of zangeres. Die vonden ze in de persoon van A.J. Plug, een blonde dame die juist uit het kerkkoor was geschopt wegens obsceen taalgebruik. Ze paste goed in het plaatje en AJ And The Wildgrooves waren geboren. De band werd opgericht in 2012 en heeft in 2013 hard gewerkt om zichzelf op de kaart te zetten. Dat lukte vrij goed want ze speelden dat jaar ongeveer 50 concerten, zowel op festivals als in café's. Ze speelden ondermeer op het Heineken Jazz festival, Blues aan Zee, Zoetermeer Blues Festival en het Breda Jazz festival, waardoor ze op korte tijd toch snel heel wat naam bekendheid kregen. In oktober 2013 speelde de band in Nieuw Vennep waar ze geselecteerd waren voor de finale van de Dutch Blues Challenge 2013. Zo is een gelegenheids bandje op korte tijd uitgegroeid tot een bijna niet meer weg te denken band van de Nederlandse blues scene. Zangeres A.J. noemt hun muziek, unpredictable blues. Sinds eind mei hebben AJ And The Wildgrooves in eigen beheer een debuut album met daarop negen eigen nummers uitgebracht met de titel 'Let Go Or Be Dragged'. In Nederland kreeg de cd goede kritieken, gaande van een aanrader tot on Nederlands goed. De drijvende kracht achter de band is zeker en vast Zangeres AJ, die ook alle nummers geschreven heeft.

Het album begint stevig en rauw met 'More To Lose', waarin de ritme sectie al dadelijk laat horen dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Paul Keuzenkamp laat zijn gitaar schreeuwen dat het een lust is en vooral Arie van der Plas maakt van deze opener een topper met zijn rauw maar knap blaas en zuigwerk op zijn mondharmonica. Arie en Paul blijven op hoog niveau spelen en het verschil maken in het tragere 'Calling Your King'. Zangeres AJ heeft een speciale, krachtige en zuivere stem, wat de muziek van AJ And The Wildgrooves meteen herkenbaar maakt. Klaas Kuijt valt misschien iets minder op met zijn ritme gitaar, maar hij geeft de sound van deze Katwijkse band toch die noodzakelijke toets. 'Train Of Love' is het betere Chicago blues werk en steeds meer kijk ik uit naar wat Arie nu weer uit zijn blaas instrument tovert. De volgende song 'Bounce' haalt niet het niveau van de vorige songs. Het begint heel flauwtjes, even later komt er dan toch heel wat vuur en kracht in het nummer, maar het glijdt dan terug af naar futuristische geluiden. Mendel Moerenhout zet met een stevig ritme op zijn drumstel 'Spitting Fire' in. Deze pittige song heeft een heel strak ritme en Arie laat zich weer van zijn beste kant horen.

Op elk album staat er minstens een slow en die mocht hier natuurlijk ook niet ontbreken. Dat het een goede keuze is weet ik niet, maar mij kan 'Crazy For You' muzikaal maar matig bekoren. Geef me dan maar die lekkere rauwe blues van het prachtige 'Turning Pebbles'. Dit soort Chicago blues met rauwe mondharmonica en sterke gitaar solo's is volgens mij ook de muziek die de band het best ligt en ze hebben met Arie van der Plas en Paul Keuzenkamp twee kanjers om daar de extra dimensie te geven aan een nummer. Arie gaat met zijn blaas instrument weer heel lekker uit de bol op de slepende trage blues song 'Shiver' dat heel intens en met veel passie en intens gezongen wordt door de blonde AJ. Wat mij ook opvalt op het ganse album is de hele mooie klank van het drumstel van Mendel Moerenhout, die lekker slagwerk aflevert. Samen met Rickeau die strak en stevig op zijn bas gitaar plukt is hij toch de man die voor de solide basis van de band zorgt. Paul Keuzenkamp laat naar het einde toe zijn gitaar ook nog een keer heel lekker vet jammeren en gillen. Afsluiten doet deze Katwijkse band hun debuut album met het opwindende 'Better Off Without You'. Of AJ beter af is zonder de persoon waarover ze zingt weet ik niet, maar ik ben wel blij met AJ And The Wildgrooves. Deze band is zeker en vast een mooie aanwinst voor de Nederlandse muziekwereld. Paul Keuzenkamp laat naar het einde toe zijn gitaar ook nog een keer heel lekker vet jammeren en gillen en daarna zit het er op. 'Let Go Or Be Dragged' is een goed en veelbelovend debuut album van de ex vissers uit Katwijk. Als ze in je buurt ergens op een podium staan zeker gaan kijken, want ze zullen je aangenaam verrassen.

Walter Vanheuckelom

 

 

AJ Plug : Zang
Klaas Kuijt : Gitaar
Paul Keuzenkamp : Gitaar
Rickeau : Bas gitaar
Arie van der Plas : Mondharmonica
Mendel Moerenhout : Drums

TRACKS:
1. More To lose
2. Calling You King
3. Train Of Love
4. Bounce
5. Spitting Fire
6. Crazy For You
7. Turning Pebbles
8. Shiver
9. Better Off Without You

Artiest info
Website  
 

video