THE GENTLE LURCH – WORKINGMAN’S LURCH

We hadden hier nog maar net de passage van de formatie ‘Heated Land’ uit het Duitse stadje Dresden of we krijgen hier alweer een groep uit diezelfde regio over de vloer met de al in 2007 opgerichte band ‘The Gentle Lurch”.

Zangeres en pianiste Cornelia (Neli) Mothes, zanger-gitarist Lars Hiller en snarenvirtuoos Frank Heim hebben samen met drummer Ronny Wunderwald en bassist Timo Lippold intussen al twee albums op de platenmarkt gebracht en voegen daar nu zomaar een derde exemplaar aan toe met de elf songs tellende cd “Workingman’s Lurch” die op 25 juli in de rekken van de betere platenzaken zal liggen wachten op uw aanschaf.

‘The Gentle Lurch’ debuteerde in 2007 op plaat met het album “From Around A Fire” en bracht nadien in 2009 met het uit 2 cd’s en 14 songs samengestelde “The Beat Of The Heart Is The Beat Of The Boss” een gesmaakte opvolger voor dat eerste album uit. In het verlengde van hun eerdere werk brengen ze op “Workingman’s Lurch” elf nieuwe liedjes waarvoor de band tekende voor de muziek en Cornelia Mothes en Lars Hiller voor de bijhorende songteksten zorgden.

In de door Lars Hiller gezongen liedjes horen wij heel wat gelijkenissen opduiken met de muziek van bands als ‘Willard Grant Conspiracy’, ‘Lambchop’ en ‘Tindersticks’. Dat is al meteen te horen in de openingstrack “The Darkest Grove Of Pines”, in het als duet gebrachte “All Things Come” en in het verstillend mooie liedje “Still Life”. De albumtitelsong “Workingman’s Lurch” begint met een parlando waarbij we helemaal moeten denken aan de diepe, droevig klinkende baritonstem van Stuart Staples, de leadzanger van ‘Tindersticks’.

Het songtempo vertienvoudigt bij het daaropvolgende “Our Bodies Become The Ground”, één van de sterkste nummers op dit album. De vocale bijdragen van zangeres Neli Mothes op deze plaat zorgen voor een meer uptempo en poppy geluid dan bij de vorige twee platen van ‘The Gentle Lurch’, hoewel ze eigenlijk het meest excelleert in de pianoballad “Don’t Tell, My Brother”, een song die we u op bijgaande video graag willen laten horen.

Ook Frank Heim mag hier een liedje komen zingen in het gepersonaliseerde nummer “Frank’s Song No. II”. De twee anthems “Some Pieces Of Advice To The Golden Bream” en het zeer zwaar aan Kurt Wagner en ‘Lambchop’ schatplichtige “Nesting” aan het einde van deze plaat zijn songs die beiden zes minuten duren en zorgen voor een meer dan waardige afsluiting van deze intrigerende en wat donker klinkende, maar daarom niet minder mooie derde cd van ‘The Gentle Lurch’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cargo Records / Hometown Caravan

Distr.: K&F Records

video