WAYLON JENNINGS – ANALOG PEARLS VOL. 1

Het verhaal van het Duitse kwaliteitsplatenlabel ‘Stockfisch Records’ is een sprookje op zichzelf. Oprichter Günter Pauler begon veertig jaar geleden aan een muzikale missie om kwalitatieve audio-opnamen van voornamelijk gitaar spelende singer-songwriters op de markt te brengen. Hij is heden ten dage nog steeds een pionier in de ‘SACD’-opnametechniek, de ‘Super Audio CD’-techniek die in 1999 werd ontwikkeld door Sony en Philips Electronics.

De nieuwste hobby van Günter Pauler is het audio-technisch verbeteren van stokoude platen die in de jaren zestig nog op analoge wijze tot stand zijn gekomen. ‘Stockfisch Records’ wil deze klassiekers op de platenmarkt lanceren onder de noemer “Analog Pearls” en selecteerde het titelloze debuutalbum van countrylegende Waylon Jennings om als eerste plaat in deze ‘SACD’-vorm heruit te brengen.

Waylon Jennings werd geboren in 1937 en de Amerikaanse zanger, songschrijver en acteur overleed ten gevolge van complicaties als diabetespatiënt op 65-jarige leeftijd in 2002, een jaar nadat hij in de ‘Country Hall Of Fame’ werd opgenomen. Hij is ook de vader van de populaire country- en ‘Southern Rock’-zanger Shooter Jennings, de enige zoon uit zijn huwelijk met zangeres Jessi Colter.

Buddy Holly regelde in 1958 zijn eerste opnamesessie in de studio en hij vroeg Waylon Jennings om basgitaar in zijn toenmalige begeleidingsgroep te komen spelen. Omdat J.P. Richardson (aka ‘The Big Bopper’) ziek was, stond Waylon Jennings zijn zitje aan hem af in het vliegtuigje waarmee ook Buddy Holly en Ritchie Valens naar een volgende optreden reisden. Het toestel stortte nadien in een zware storm neer op 3 februari 1959, de dag die de muziekgeschiedenis zou ingaan als ‘The Day The Music Died’.

Waylon Jennings besloot daarna om aan een solocarrière te beginnen en hij vormde zijn eigen rockabillygroep ‘The Waylors’, bestaande uit gitarist Gerald W. Gropp, bassist Paul E. Foster en drummer Richard D. Albright. ‘Waylon & the Waylors’ namen in 1964 een eerste album op onder leiding van de toen nog zeer jonge producer Herb Alpert, de beroemde trompettist, componist, arrangeur en latere eigenaar van het succesrijke platenlabel ‘A&M’.

Er werden twaalf liedjes opgenomen in de ‘Audio Recorders’-studio in Phoenix, Arizona. Er waren maar twee nummers die Waylon Jennings zelf had geschreven: “Just To Satisfy You” en “Charlie Lay Down The Gun”. Met het door Harlan Howard en Freddie Hart gecomponeerde “Sing The Girls A Song, Bill” scoorde hij zelf een hit uit deze eerste cd. Diezelfde Harlan Howard componeerde ook het nummer “Sally Was A Good Old Girl” dat in 1962 een hit was voor Hank Cochran en gitarist Fred Carter schreef met “River Boy” een andere hit uit dit album van Waylon Jennings.

De overige tracks zijn coverversies van o.a. “The Real House Of The Rising Sun”, de traditionele folksong die in 1964 een grote hit zou worden voor de Engelse rockgroep ‘The Animals’. Ook “Stepping Stone” werd pas in 1965 bekend in de versie van ’Little’ Jimmy Dickens, terwijl “Kisses Sweeter Than Wine” al in de jaren ’50 een hit was voor ‘The Weavers’.

Waylon Jennings brengt ook een versie van het nummer “Unchained Melody” (zie video) dat al in 1955 werd geschreven maar pas in 1965 tot wereldhit werd gezongen door ‘The Righteous Brothers’. Het Canadese folkduo ‘Ian And Sylvia’ scoorden in 1963 een topper met “Four Strong Winds”, een nummer dat nadien ontelbare keren werd gecoverd door o.a. Johnny Cash, John Denver, Judy Collins en Bob Dylan.

Diezelfde Bob Dylan nam in 1963 het nummer “Don’t Think Twice, It’s Alright” op voor zijn album “The Freewheelin’ Bob Dylan”. Dat Waylon Jennings kwaliteitssongs wist te onderscheiden, bewees hij door dit nummer een jaar later voor deze plaat op te nemen. Ook “The Twelfth Of Never” dat al in 1957 een hit was voor Johnny Mathis werd op de tracklijst van deze plaat opgenomen. Voor de liefhebbers van pure muzieknostalgie en muziekgeschiedenis is deze plaat een absolute aanrader.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch Records

video