OLD CROW MEDICINE SHOW – REMEDY

‘Old Crow Medicine Show’ is een uit zeven leden bestaande Americana spelende ‘string band’ uit Nashville, Tennessee die sinds hun oprichting in 1998 alt.country-, folk- en bluegrass-muziek op hun platen opnemen. De band is een ontdekking van bluegrass- en folkicoon Doc Watson die hen bezig zag als straatzangers in hun toenmalige thuishaven Boone in North Carolina.

Op hun albums - waarvan ze er intussen al meer dan 800.000 exemplaren hebben verkocht - brengen ze meestal originele en zelf gecomponeerde liedjes, maar ook eigen gemaakte versies van stokoude folk- en bluesnummers.

De huidige bandleden zijn frontman en multi-instrumentalist Keith Secor, Cory Younts (mandoline), Critter Fuqua (banjo, accordeon), Kevin Hayes (banjogitaar), Morgan Jahnig (contrabas), Gill Landry (gitaar) en Chance McCoy (banjo, gitaar en fiddle). Onder de grootste fans van deze dynamische formatie vinden we o.a. Bob Dylan en hun troonopvolgers ‘Mumford And Sons’ terug.

Diezelfde Bob Dylan leverde nu een nieuwe song af aan ‘Old Crow Medicine Show’ voor hun splinternieuwe, vijfde album “Remedy” waarop deze band dertien tracks heeft verzameld. Het nummer “Sweet Amarillo” (zie video) wordt dan ook met gepaste trots als eerste single uit deze nieuwe cd gelanceerd.

“Remedy” is hun achtste studioalbum en volgt op de in 2012 uitgebrachte plaat “Carry Me Back”. De eerste track is een folknummer “Brushy Mountain Conjugal Trailer”, gevolgd door de swingende bluegrass-track “8 Dogs & 8 Banjos” waarin banjo, fiddle en mondharmonica in ruime mate de boventoon voeren. Dat nummer doet me trouwens telkens weer denken aan John Denver’s wereldhit “Thanks God I’m A Country Boy”.

In de sound die ‘Old Crow Medicine Show’ produceert zijn de invloeden van artiesten als Tom Paxton, Woody Guthrie en Bob Dylan heel sterk merkbaar, o.a. in de bluegrass-songs “Mean Enough World”, “Brave Boys” en “Tennessee Bound” of in de Dylaneske folkballads “Dearly Departed Friend” en “Firewater”. Ook leuk om naar te luisteren en op te dansen is de in ragtime-stijl gebrachte charleston “Sweet Home” en de helemaal aan het einde van de cd akoestisch aangeboden gospelballad “The Warden”.

‘Old Crow Medicine Show’ zijn de vooraanstaande vertegenwoordigers en performers van de diepgewortelde sound van de Amerikaanse traditionele rootsmuziek. Dit bonte gezelschap gebruikt daarbij instrumenten die al sinds meerdere eeuwen ter beschikking staan van de folkmuzikanten. Ze houden op deze wijze een traditie in eer die de geschiedenis van het land Amerika en van zijn muziek via hun songs als een ‘remedie’ inlepelt bij de jonge Amerikanen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: ATO Records
Distr.: [PIAS]

video