RICHARD RAY FARRELL – SHOE SHOPPIN’ WOMAN

“ He has literally "lived" the blues for years on end… “

Richard Ray (Niagara Falls, New York °1956) verliet twee weken nadat hij afstudeerde aan de middelbare school NY, om te gaan backpacken in Europa. Zijn muzikale reis duurde ruim vijfentwintig lange jaren…

Richard Ray begon in 1975 zijn muzikale carrière als busker in de straten en tunnels van de metro van Parijs. Beetje bij beetje werkte Ray zich op, vormde een eigen band en kon zo, samen met de grootste Amerikaanse blues muzikanten, het podium delen in de grootste zalen in Europa. In 1978 kreeg Richard een voorstel om frontman te worden van een bluesrock band in Spanje. Dit waren harde tijden voor Richard, die er amper rondkwam en in Spanje vertoefde als toerist. In de jaren ’70 woont Richard een tijdje bij zigeuners. In 1980 wordt Richard vader van een zoon en verhuist hij met zijn vrouw naar Stuttgart in Duitsland, waar hij gaat spelen in een lokale blues band. In 1989 vormt Ray zijn eerste eigen trio “The Richard Ray Farrell Band”, wat een nieuwe carrière start moet zijn. Richard tourt in Europa met de Nederlander Jon Morris Nerenberg, die nog in de band van R.L. Burnside speelde. Via Nerenberg komen ze in contact met Amerikaanse blues muzikanten, die in Europa touren en die ze mogen begeleiden tijdens hun tour. Er volgen optredens met Lazy Lester, Big Jack Johnson, Big Boy Henry, Louisiana Red, Frank Frost en R.L. Burnside. Tussen 1990 en 1993 tourt Richard vooral met Robert Lee Burnside (1949-2005) en de Amerikaanse Delta blues harpist Frank Frost (1936-1999). In 1992 komt Richard in contact met de Duitse producer Alf List, de oprichter van het ‘Stormy Monday’ label. Richard brengt dat jaar bij List zijn éérste album “Live in Germany” uit.

In 1993 vormt Richard en Jon Morris Nerenberg samen met de Amerikanen David Olson (Robert Cray's Grammy ‘Award winning drummer’) en Joel Foy (James Harman, William Clarke, Screamin' Jay Hawkins) de band "Street Talk". Door geografische omstandigheden (lees: afstanden) valt de band uit elkaar en moet Richard opnieuw solo en met zijn trio gaan optreden. In 1995 wordt Richard door Jimmy Carl Black (drummer “Frank Zappa's Mothers of Invention”) gevraagd als gitarist voor een band. Samen richten ze de “Farrell & Black” band op en brengen ze de albums “Cataract Jump” (1996) en “Black Limousine” (1999) uit. Een aantal van de songs zijn de eerste eigen composities van Richard. In 1998 brengt Richard het akoestische solo album “Street Songs, Jazzy Tunes & Down Home Blues” uit.

In 2001 keert Richard Ray, gezien zijn persoonlijke situatie, terug naar de States, naar de regio van Philadelphia. In 2003 brengt hij “Bohemian Life” uit, met daarop zestien eigen nummers. Singer-songwriter Jerry Portnoy is hier te horen als (gast) mondharmonicaspeler. In 2005 volgt “Acoustic Roots” en in 2006 brengt Richard, samen met collega harmonicaspeler Steve Guyger, het album “Down Home Old School Country Blues” uit. Zijn laatste Europese tour deed Richard samen met de Italiaanse mondharmonicaspeler Marco Pandolfi. Momenteel, zo kan je lezen op zijn Facebook pagina, vertoeft Richard in Spanje.

“Shoe Shoppin’ Woman” is Richard Ray Farrell's 6de studio opname op zijn eigen ‘Blues Beet’ label. Op het album staan acht originele songs en drie covers. Farrell nam dit album op met bassist Jimmy Pritchard, drummer Michael Kersting en toetsenist Glenn McClelland (piano, Hammond). Pritchard kennen we van zijn samenwerking met Sonny Rhodes, Big Jack Johnson en Lonnie Shields. De Berlijner Michael Kersting werkte samen met Benny Golson en Tommy Emmanuel. Glenn McClelland uit Lambertville, NJ, is bekend van zijn samenwerking met “Blood, Sweat & Tears”.

Album tracks: 1”Shoe Shoppin’ Woman” - 2”Stuck In Philly” - 3”Just Like Sonny Liston” - 4”Blue Shadow Falling” [L. C. Glenn] – 5”Road Trippin’” - 6”If I Could” [Eaglin / Bartholomew] – 7”Wild About You Baby” [E. James] – 8”Johnnie’s In Jail” - 9”Shake It !” - 10”Stir Crazy” - 11”She’s My Girl” – All songs written by Farrell, except when indicated.

Voor de korte openingstrack en titelsong 1”Shoe Shoppin’ Woman” vond Richard zijn inspiratie bij een dame, die hem vertelde dat ze 76 paar schoenen had. Deze song met knappe gitaarsolo, knipoogt naar de Albert Collins' klassieker “Mastercard", waar Richard de rest van zijn inspiratie vond. Met 2”Stuck In Philly” verwijst Richard ons naar zijn verhuis naar de States in 2001 en laat hij ons vooral zijn kwaliteiten als mondharmonicaspeler horen. De volgende track 3”Just Like Sonny Liston” zal de oudere muziekliefhebbers zeker doen terug denken aan de legendarische bokser en zijn gevecht met het andere zwaargewicht Cassius Clay. De aanstekelijke grooves van het nummer worden door de stuwende bas en de gitaar / harmonica partijen knap geaccentueerd. De eerste cover 4”Blue Shadow Falling” is een ouderwetse heerlijke slow blues van L. C. Glenn, een Amerikaanse jazz en blues pianist die nog samenwerkte met T-Bone Walker, B.B. King en Big Joe Turner. De twee instrumentale tracks op het album zijn gitaartracks, die Farrell’s spelprogressie laten horen. Op 5”Road Trippin’” wordt de elektrische en op 9”Shake It !” de slide gitaar geshowd. De andere covers zijn 6”If I Could”, een zeperig nummer van Eaglin & Bartholomew en het knappe 7”Wild About You Baby”, een nummer met veel slide gitaar,van Elmore James. 8”Johnnie’s In Jail” is een langzame pure blues shuffle, met een krachtige boodschap over gerechtigheid: “Its cold people when they convict the wrong man for a crime cause if ya ain't got the money and a damn good lawyer you'll be doin' real hard time…" De mix van gitaar en mondharmonica maakt deze track speciaal. Voor de liefhebbers van wat boogiewoogie piano is er, dank zij Glenn McClelland, 10”Stir Crazy”. Afsluiten doen we met 11”She’s My Girl”. Deze upbeat shuffle is een aangenaam nummer, die vele koppels positief zal inspireren. 

Had je (zoals ik!…) nog niet gehoord van blues man Richard Ray (Farrell), dan is het album “Shoe Shoppin’ Woman” een goede start. Bekijk regelmatig zijn website, want hij zal, gezien hij nu in Spanje verblijft, ongetwijfeld ook in onze regio gaan touren. Zorg dat je er dan bij bent, want Richard Ray Farrell is de "real (blues) deal". “He has not only mastered the art of singing and playing the blues, he has literally "lived" the blues for years on end...”

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
RICHARD RAY FARRELL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Line-up:
Richard Ray Farrell: vocals, harmonica, guitar, bass (2)
Michael Kersting: drums
Jimmy Pritchard: bass
Glenn McClelland: piano, Hammond B3

Discography:
1992 : “Live In Germany”
1996 : “Cataract Jump” with “Farrell & Black Band”
1998 : “Street Songs, Jazzy Tunes & Down Home Blues”
1999 : “Black Limousine” with “Farrell & Black Band”
2003 : “Bohemian Life”
2005 : “Acoustic Roots”
2006 : “Down Home Old School Country Blues” with Steve Guyger
2007 : “Stuck On The Blues”
2009 : “Camino De Sanlucar” with “The Spanish Band”
2011 : “I Sing The Blues Electric” with various guests
2014 : ”Shoe Shoppin’ Woman” – Produced by Richard Ray Farrell

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Blue Beet

video