GUITAR RAY & THE GAMBLERS - PHOTOGRAPH

Gitarist Ray Scona, opgegroeid in het Italiaanse Chiavari, was nog maar een puber toen hij reeds op een gitaar oefende. Het werd zijn tweede natuur, zijn roeping en zijn missie. Invloeden van o.m. Howlin Wolf, Jimmy Reed en T-Bone Walker absorbeerde hij als ware het zijn dagelijkse groeivitaminen. Vele decennia later is Ray wezenlijk doordrongen van de blues, zowel van de Delta blues als deze van de Windy City en de Big Easy. Die invloeden kwamen mede tot hem door de galerij grote bluesnamen waarmee hij speelde. Zijn virtuoos gitaarspel werd o.m. op prijs gesteld door Keith Dunn, Otis Grand, Jerry Portnoy, Deitra Farr, Lea Gilmore en Paul Reddick. Deze laatste producete nu dit album, schreef eraan mee en valt hier en daar in met bluesharp. De laatste jaren toerde Ray ook nog intensief met bluesveteraan Big Pete Pearson wat telkens voor memorabele concerten zorgde. Op diens album ‘Choose’ speelde hij trouwens mee, samen met zijn band The Gambers. Maar intussen vond gitarist Ray al lang zijn eigen originele stijl, zowel in zijn warme relaxte wijze van vertolking als in zijn delicaat gitaarspel.

Los van al die vermaarde blueshelden toert de zanger immers ook met zijn eigen aan blues verknochte Gamblers, in 2002 opgericht, waarvan ook toetsenist Henry Carpaneto, bassist Gabby Dellepiane en percussionist Marco Fuliano deel uitmaken. Ook op dit fantastisch ‘Photograph’ album zijn zij weer van de partij, samen met nog enkele gastmuzikanten zoals trompettist JP Lobello en saxofonist Paul Maffi. En het ‘Gnu Quartet’ maakt van het zwoele ‘You’re The One’ een van de fascinerendste nummers waarin viola, cello, viool en fluit de bluesy song met weemoed omlijsten. Het album is hierdoor erg gevarieerd en lijkt de veelzijdigheid van de zanger/gitarist te weerspiegelen die zowel bij trage blues, -het haast slenterende ‘He Thinks Of You’- als bij up-tempo blues -‘Do The Dance’- er zijn eigen soul aan hecht. Het laatste ‘Bella Bambina’ heeft de tederheid van een toedekkend slaaplied. Pianist Carpaneto is zoals altijd groots zowel op ‘Do The Dance’ als op ‘I’m Goin’, I’m Goin’ met een broeierige Delta bluessound. Ook ‘Give It Up’ heeft die groove van hypnotische blues.

Het lijkt erop dat Ray Scona in het verleden niet alleen teugjes Chianti heeft gedronken, maar ook Moonshine whisky, parelende champagne en druppels regendauw. Zijn ontvankelijkheid voor de blues in al zijn facetten laat zich horen in ‘Everybody Wants To Win’ met een J.J. Cale ritme. Het licht rockende ‘She’s Mighty Fine’ is opwekkende blues die ietwat aan ‘The Black Keys’ herinnert en bij het lome ‘I Heard That Train Go By’ fungeren orgeltje en het fijne gitaarspel als een voorafspiegeling van het naderend afscheid. Bij ‘Mary Lou’ komt het blazersduo de vreugde dan weer wat aanwakkeren. Op die manier wordt deze ‘Photograph’ met bijhorende foto’s een over de ganse lijn sfeervol album waarin je volledig kan in opgaan en waarin je zowel de klasse van de muzikanten als de producer herkent. Bovendien worden de teksten bijgevoegd zodat je niet alleen muzikaal maar ook literair kan vaststellen dat de complexiteit van de liefde de rode draad is in dit geïnspireerd, elegant en geëmotioneerd album.

Marcie

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
GUITAR RAY & THE GAMBLERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video