BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CRUE - SONGS FROM ROOM 111

Bas Paardekooper begon al vrij jong gitaar te spelen. Op elfjarige leeftijd hoorde hij 'Hey Joe' van legende Jimi Hendrix en vanaf die dag had de jonge Bas de gitaar microbe beet. Hij kreeg veel steun van zijn ouders, en daardoor groeide de passie voor de gitaar nog meer, zeker ook omdat het veel oefenen ook een aardig resultaat opleverde. Met de muziek van Hendrix als les materiaal was het onvermijdelijk dat Bas zich ook ontplooide als blues rock gitarist. Het duurde nog heel wat jaren en verschillende bands voordat hij zich kon richten op het spelen van het genre muziek dat hem op het lijf is geschreven. In 2007 werd Bas Paardekooper & The Blew Crue boven de doopvont gehouden en heden spelen ze op Rene Mijnten na nog steeds in dezelfde bezetting. In mei 2009 was er de eerste demo cd 'Hang On To Tomorrow' met zes songs, die allemaal geschreven werden door Bas. Een jaartje later volgde dan het eerste officiële full album 'The Blues On My Side' en vanaf dat moment kwam de band in een stroom versnelling terecht. Optredens in Nederland, België en Duitsland volgden elkaar op, waardoor de band nog hechter en strakker ging spelen. In 2012 verscheen dan 'Broken Heart For Sale', één van de beste Nederlandse albums uit dat jaar. Het was rond die tijd dat Rene Mijnten vervangen werd door André de Bruijn. Weer werd de lat met succes hoger gelegd door de band. Nog steeds is de band minimaal twee keer per week te vinden in hun oefen en opname studio, ongeacht het aantal optredens die op het programma staan. De band zegt unaniem dat er altijd nog een nummer is dat beter kan met wat oefening, of er is nog altijd een nummer dat af moet. Verleden maand verscheen dan het derde studio album van Bas Paardekooper & The blew Crue. Het album bevat negen eigen nummers geschreven door Bas en Wouter en heeft als titel 'Songs For Room 111'. De cd is opgenomen en gemixt in de Schenk Studio te Amsterdam. De jongens vinden Jan Schenk een grote toegevoegde waarde die de band nog naar een hoger niveau liet stijgen. De mastering werd gedaan door Sean Magee in de prestigieuze Abbey Road Studio in Londen. Sean heeft in de loop der jaren al voor heel wat bekende artiesten zoals Queen, Tina Turner en Gary Moore de mastering gedaan. Nog leuk om even te vermelden is dat de release party van dit album plaatsvond op 14 juni in De Boerderij te Zoetermeer en dat er een professionele film crew aanwezig was om dat concert op te nemen voor een live dvd en cd. Beide producties mogen we later in het jaar verwachten.

Er wordt een heel felle start genomen met 'Room 111'. Dit is blues rock op zijn best. De gitaar van Bas klinkt weer lekker vet in de jankende solo. Ook zijn stem past perfect voor dit soort muziek. Dat Roel van Leeuwen een goede drummer is weten we al langer en dat bewijst hij ook weer op deze 'Room 111', net als André die lekker en stevig aan zijn bas snaren trekt. Het wordt iets rustiger in het meer bluesy 'You Don't Have To Beg No More', een song die gaat over een overleden zwerver. De samenzang in het refrein klinkt heel harmonieus. Wouter laat hier voor de eerste keer maar zeker niet de laatste keer horen tot wat hij in staat is op de keyboards. Bas neemt het fel en met klasse over van Wouter en laat zijn Strat schreeuwen dat het een lust is voor het oor. De meer dan acht minuten durende ballade 'Angel Walk With Me' is in het begin wat sloom en langdradig en kan pas echt boeien vanaf refrein en in de laatste drie minuten met het sublieme muzikale gedeelte . De liefdessong 'Just Say I Do', die Bas schreef voor zijn zuster en zijn zwager klinkt heel funky. Mooie ritme wisselingen en Bas die het allerbeste uit zijn Fender weet te halen kleuren dit nummer. Wouter, Roel en André klinken mooi als backing vocals. André laat zeer mooie baslijnen horen en Roel is in grote doen achter zijn drumstel. Samen met 'Room 111' is de volgende blues song 'Lose The Blues' de uitschieter op dit mooie album. Gedragen door de klanken van de keyboards geeft dit schitterende nummer je kippenvel van de eerste seconde tot de laatste noot. Alles valt mooi samen in dit lied, niets teveel en niets te weinig. Perfect nummer. Ook de opbouw is schitterend, na het stevig gezongen gedeelte, valt het even stil en wordt er muzikaal opgebouwd naar een explosief einde. Als kers op de taart is er dan nog de vette gitaar van Bas. 'Lose The blues' bleef vorige week na het optreden al in mijn hoofd hangen toen ik het voor de eerste keer hoorde, maar hoe meer ik het beluister hoe sterker ik het nummer vind. Dit is misschien wel de sterkste song die Bas en Wouter ooit schreven.

'Nothing Lasts Forever' is een aangename ballade die gaat over afscheid nemen en dat morgen belangrijker is dan gisteren. Wouter Hoek is meer dan de toetsenman in The Blew Crue. Hij schrijft samen met Bas de nummers en beschikt tevens over een zuivere goede stem. In het vlotte 'When I Come Around' neemt hij de lead vocals op een prima manier voor zijn rekening. Een nummer dat het zeker op de live optredens gaat doen is het meeslepende 'Another Day On The Road'. Ik zie zo de dansende menigte met klappende handjes voor me. Deze song nodigt uit om mee te bewegen. De laatste twee nummers tonen ook de veelzijdigheid van Bas Paardekooper & The Blew Crue als band aan. Ze pinnen zich niet vast aan dat blues rock genre, dat voor hen wel de hoofdweg is, maar ze bewandelen ook de zijstraten. Van de drie ballades op 'Songs From Room 111' is de afsluiter van deze cd 'Why A Man Needs A Woman' veruit de mooiste. Bas begint heel ingetogen te zingen, maar even later schreeuwt hij al zijn frustratie uit zijn strot. De ritme sectie is in het begin sober maar zeer strak, Wouter is subtiel maar steeds aanwezig. De frontman zijn gitaar klanken geven me kippenvel. Dit is Bas op zijn best. Vingervlugge riffjes en langere aanhoudende akkoorden en noten wisselen elkaar af in een song die naar het einde muzikaal helemaal openbarst. Om duimen en vingers af te likken, zo mooi.

Het derde album ' Songs From Room 111' van Bas Paardekooper & The Blew Crue is een veelzijdige en prima opvolger geworden van het uitstekende 'Broken Heart For Sale'. Ik keek er ergens met een bang hart naar uit, omdat ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn, maar Bas, Roel, Wouter en André hebben de hoge verwachtingen toch weer ingelost en nogmaals bewezen dat zij bij de betere bands in Nederland horen. Hopelijk zorgt dit album er voor dat we Bas en zijn jongens in de toekomst wat meer op de Belgische podiums mogen zien.

Walter Vanheuckelom

Bas Paardekooper (Gitaar en Zang)
André de Bruijn (Basgitaar en zang)
Roel van Leeuwen (Drums en zang)
Wouter Hoek (Toetsen en zang)


Tracklist:
1. Room 111
2. You Don’t Have To Beg No More
3. Angel Walk With Me
4. Just Say I Do
5. Lose The Blues
6. Nothing Lasts Forever
7. When I Come Around
8. Another Day On The Road
9. Why A Man Needs A Woman

Artiest info
Website  
 

video