WHITE DENIM – CORSICANA LEMONADE

Er ligt hier alweer een plaatje in de cd-speler van een groep uit Austin, Texas waar de grond wel zeer vruchtbaar moet zijn voor creatieve muzikanten. Normaliter levert dat Americana of countrymuziek op, maar deze keer mag het wat luider klinken want het album “Corsicana Lemonade” van de formatie ‘White Denim’ hoort officieel thuis in de categorie rock, punk rock of garage rock.

Dit rockende kwartet kwam in 2006 tot stand uit de as van twee andere bands uit Austin, zijnde ‘Parque Touch’ en ‘Peach Train’. De huidige samenstelling van ‘White Denim’ bestaat uit zanger-gitarist James Petralli, gitarist Austin Jenkins, bassist Steven Terebecki en drummer Joshua Block. Met de hulp van ‘Wilco’-frontman Jeff Tweedy voor de mixing van het hele album en het produceren van twee tracks beweert de band dat ze met hun vijfde cd “Corsicana Lemonade” eindelijk een plaat hebben gemaakt waarop de sound klinkt zoals ze die tijdens hun live optredens plegen te brengen.

Hun vriendschap met Jeff Tweedy kwam tot stand in 2012 toen ze het voorprogramma van ‘Wilco’ mochten verzorgen tijdens hun Amerikaanse tournee en er de songs uit hun 2011-studioalbum “D” speelden. Hij nodigde de band uit in ‘The Loft’, de gereputeerde opnamestudio van ‘Wilco’ in Chicago waar ze deze tien songs zo goed als helemaal live hebben ingespeeld.

Een aantal tracks op “Corsicana Lemonade” leunen dan ook sterk aan bij de sound van ‘Wilco’, met vooral de op Caraïbische ritmes gebaseerde titeltrack, de Americana-song “New Blue Feeling” en de door Jeff Tweedy geproduceerde tracks “Distant Relative Salute” en “A Place To Start”. Verder hebben wij ook genoten van het catchy en uptempo swingende “Let It Feel Good (My Eagles)” en van “Pretty Green” (zie video) dat als eerste single uit deze cd werd uitgebracht.

Maar daarnaast zijn er zeker ook nog voldoende alternatieve rock of punkrocktracks terug te vinden op deze nieuwe cd van ‘White Denim’. Tot deze categorie rekenen wij o.a. openingstrack “A Night In Dreams”, het rauwe “Come Back” en de stevige bluesrocker “Cheer Up / Blues Ending”. Toch is deze cd veel commercieel vriendelijker dan hun vorige albums en dat zou wel eens tot welverdiende noteringen in een aantal hitlijsten kunnen gaan leiden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Downtown
Distr.: PIAS Belgium

video