LOUDON WAINWRIGHT III – HAVEN’T GOT THE BLUES (YET)

Jawel, u hebt het van de eerste keer goed gelezen: het nieuwe album “Haven’t Got The Blues (Yet)” is de 26e plaat van de Amerikaanse singer-songwriter Loudon Wainwright III. Deze recent op de markt gekomen cd is de opvolger van het nostalgisch op zijn leven terugblikkende album “Older Than My Old Man” uit 2012 en van “10 Songs For The New Depression” uit 2010.

De nu 68-jarige folkartiest begon zijn indrukwekkende muzikale carrière al eind jaren ’60 nadat hij zwaar onder de indruk was gekomen van een optreden van Bob Dylan. Hij was getrouwd met de in 2010 overleden zangeres Kate McGarrigle en produceerde samen met haar een muzikale zoon Rufus Wainwright en even muzikale dochter Martha Wainwright. Later werd hij in een tweede ook al niet goed afgelopen huwelijk met zangeres Suzzy Roche ook nog eens vader van nog een muzikale dochter Lucy Wainwright Roche. In 2005 trouwde hij voor een derde keer met actrice Ritamarie Kelly. Samen kregen zij ook nog een dochter en tot nader order houdt die derde echtelijke verbintenis tot op heden nog altijd stand.

Loudon Wainwright III heeft dus een op minst indrukwekkend en turbulent leven en dito carrière op zijn palmares staan, hoewel hij gedurende zijn bijna 50 jaar durende loopbaan in de muziek nooit echt een leverancier van onsterfelijke hits is geweest. De soms zeer cynische humor en de zichzelf sterk relativerende teksten in zijn liedjes kunnen als zijn typerende handelsmerk beschouwd worden.

Op de video bij deze recensie kunt u Loudon Wainwright III aan het werk horen en zien in de albumtiteltrack “Haven’t Got The Blues (Yet)”. Deze plaat opent echter met het heerlijk swingende “Brand New Dance’ met honky tonk piano en een lekker mee wiegende blazerssectie. Je zou hierbij zelfs even denken dat ‘The Big Bopper’ terug op aarde gekomen is om een opvolger voor zijn hit “Chantilly Lace” in te zingen.

In totaal veertien tracks staan er op deze cd met nummers die verschillende thema’s aankaarten zoals de economische depressie (“Depression Blues”), het hebben van huisdieren (“Man & Dog”), de beperkende wetgeving op wapenbezit (“Harmless” en “I’ll Be Killing You This Christmas”) en zelfs het alternerend parkeren in de straten van New York (“Looking At The Calendar”), maar natuurlijk ook de liefde met het verliefd worden en het daarop volgende liefdesverdriet.

Dochter Martha Wainwright komt backing vocals meezingen op het emotionele “I Knew Your Mother” dat als een laatste eerbetoon aan Kate McGarrigle wordt opgedragen en bij het akoestische nummer “Harlan County” draagt zangeres Aoife O’Donovan van de folkformatie ‘Crooked Still’ haar vocale steentje bij.

Bij elke nieuwe plaat van Loudon Wainwright III valt telkens weer op met wat voor een gemak deze troubadour boeiende en tot dieper nadenken dwingende songteksten kan schrijven. Zijn knappe liedjes misstaan dan ook helemaal niet tussen al de nieuwe muziek die dezer dagen door de volgende generatie singer-songwriters op ons af wordt gestuurd. Deze ‘LW3’ heeft ook anno 2014 nog meer dan voldoende bestaansredenen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records 
Distr.: Rough Trade

video