MANIC STREET PREACHERS – FUTUROLOGY

Hoera, hoera, driewerf hoera, want er is weer een nieuw studioalbum gearriveerd van de manische straatpredikanten oftewel de alternatieve rockformatie ‘Manic Street Preachers’ uit Wales. Deze groep werd 28 jaar geleden opgericht door zanger en leadgitarist James Dean Bradfield, bassist Nicky Wire en drummer Sean Moore.

Tot 1995 waren ze nog met z’n vieren want tekstschrijver en gitarist Richey Edwards verdween toen geheel onverwacht van de wereld en hij werd nadien nooit meer teruggevonden. Dat was een zeer zware klap voor de overige bandleden, maar ze schreven hun verdriet hierover definitief van zich af in 2010 via het album “Postcards From A Young Man”.

Het nieuwe, twaalfde officiële album van ‘Manic Street Preachers’ kreeg “Futurology” als titel en bestaat uit twaalf nieuwe composities waarvoor de drie bandleden telkens gezamenlijk tekenen als auteurs. Deze cd volgt op het vorig jaar uitgebrachte album “Rewind The Film”. De eerste song op “Futurology” is de titeltrack waarin ‘Manic Street Preachers’ vooral zichzelf is gebleven. Echte vernieuwing hoeft men trouwens niet meer van dit trio te verwachten, maar de kwaliteit van de nummers op dit nieuwe album blijft duurzaam en hoogstaand in de gekende traditie van de groep.

Song nummer twee is “Walk Me To The Bridge” (zie video), de eerste ijzersterke single uit deze cd, waarna we ten oorlog trekken in “Let’s Go To War” onder leiding van frontman James Dean Bradfield. Gastmuzikanten op een aantal tracks van “Futurology” zijn de uit Wales stammende Cian Ciarán (keyboardspeler bij ‘Super Furry Animals’), zangeres Cate Le Bon en singer-songwriter H. Hawkline. Verder neemt de Duitse actrice Nina Hoss de rol van duo-zangeres voor haar rekening in het bijzonder catchy nummer “Europa Geht Durch Mich”, zorgt de Welshe zangeres Georgia Ruth Williams voor heerlijke vocalen bij de song “Divine Youth” en verzorgt ‘Scritti Politti’-zanger Green Gartside de lead vocals bij het nummer “Between The Clock And The Bed”.

Opvallende tracks op deze cd zijn de geheel instrumentale nummers “Dreaming The City (Hughesovka)” en “Mayakovsky” met een hoofdrol voor bassist Nick Jones en drummer Sean Moore. Maar alle andere songs dragen het vertrouwde vocale stempel van de charismatische frontman James Dean Bradfield, met toch een speciale vermelding voor het bijzonder knappe nummer “Black Square” en het op een monotone beat akoestisch gebrachte “The View From Stow Hill”.

“Futurology” werd gedeeltelijk in de ‘Hansa Studios’ in Berlijn opgenomen waar David Bowie in 1977 zijn legendarische plaat “Heroes” heeft gecreëerd. Het was die sound die ‘Manic Street Preachers’ met succes ook probeerde te verkrijgen in een aantal tracks op deze plaat. We durven te vermoeden dat dit trio verder creatief zal blijven doorwerken tot ze fysisch niet meer in staat zullen zijn om op een podium het beste van zichzelf te geven. En dat moment mag wat ons betreft nog heel lang op zich laten wachten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sony Music

video