HEATED LAND – HEATED LAND

‘Heated Land’ is een stel muzikanten uit het Duitse Dresden, een mooie stad aan de Elbe-rivier in de regio Saksen vlakbij de grens met Tsjechië. Deze formatie draait rond het singer-songwritertalent van de uit Beieren afkomstige zanger-gitarist Andreas Mayrock die muzikaal wordt bijgestaan door Alexandre de Ligonnès op bluesmondharmonica, René Stürmer op contrabas en Christoph Dehne op drums.

Met hun naar de band vernoemde album “Heated Land” debuteert deze Duitse formatie met een mix van folk-, blues- en popliedjes. Tien songs waarvoor Andreas Mayrock tekende als componist en waarvoor de band een beroep deed op een aantal gastmuzikanten die in de opnamestudio o.a. op pedal steel (Frank Heim), viool (Valeria Bulnova), saxofoon (Torsten Lang) en backing vocals (Neli Mothes) een bijdrage kwamen afleveren.

De invloeden van verhalende folksongschrijvers als Bob Dylan, Townes Van Zandt, Nick Drake en JJ Cale zijn duidelijk waarneembaar in deze liedjes die echter allemaal ook een niet te versmaden link naar de oude bluesmuziek vertonen. Te beginnen met de openingstrack “Rye Fields” en het daarop volgende “Indian Temper”, een catchy popsong waarin het mondharmonica van Alexandre de Ligonnès een vooraanstaande rol komt spelen. “Paperchasin’” is ook zo’n aanstekelijke bluesnummer.

De pedal steel in het nummer “Smash Glass” verraadt ook enige interesse van de band in de wereld van de alternatieve countrymuziek en de monotone stem van Andreas Mayrock roept in dit nummer vergelijkingen op met die van de betreurde ‘Triffids’-zanger David McComb. Zijn diepe baritonstem doet soms ook wel wat denken aan die van ‘Smog’-frontman Bill Callahan, voornamelijk in de minimalistisch georkestreerde songs als “To Ronda”, “The More We Ride On” en “Lucky Number”.

Bij de qua instrumentatie wat rijker gevulde nummers op dit debuutalbum catalogiseren we “Wizards”, “Cocoon Walls” en slotsong “One For The Road” die we op bijgaande video ter verdere kennismaking met “Heated Land” willen meegeven. Deze eerste plaat was alvast van aard om onze interesse voor toekomstig werk van deze band op te wekken en we hebben hiermee een album in handen dat nog vaak door de stereo-installatie zal weerklinken ten huize van (valsam).

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Hometown Caravan

Distr.: K&F Records

video