IAN FOSTER – THE GREAT WAVE

De Canadese zanger en songschrijver Ian Foster mag zich al enkele jaren kind aan huis noemen bij uw favoriete internetmagazine ‘Rootstime’. Deze sympathieke bard uit St-John’s, Newfoundland werkt al vanaf 2006 aan een actieve muzikale carrière en heeft zich sinds zijn debuutalbum “Through The Wires” en diens opvolgers “Room In The City” en “We Begin Here” helemaal in de gunst gespeeld bij onze redactie.

Eind 2011 mocht ik zijn toenmalige album “The Evening Light” voor u recenseren en onze positieve beoordeling beviel Ian Foster blijkbaar vrij goed, want nu kregen we ook zijn allernieuwste plaat “The Great Wave” in onze postbus aangeleverd met het verzoek om er onze mening over te verkondigen in een hierna volgende recensie.

Deze muzikant is een begenadigde songschrijver die liedjes met een verhaal weet te componeren en ze daarna zelf vlekkeloos op zelf gecomponeerde folkmuziek weet te brengen. Zijn nieuwe plaat produceerde hijzelf samen met Robert Kelly en ze bevat twaalf tracks die allemaal eigen composities van de voorbije drie jaar zijn.

De traditionele Keltische folksound met strijkers (violen en cello), bodhran, dobro en accordeon of mandoline zit ook in een aantal liedjes vervat, zoals o.a. in “How The Weather Rolls In”, de ballad “Ethie” over een scheepsramp die in 1919 in Newfoundland heeft plaats gevonden of in het nummer “Spire”.

Meer dan voldoende afwisseling krijgen we door middel van een aantal zeer vlot in het gehoor liggende en laid back gezongen nummers zoals “Right Here” en “Hannah” of via twee melodieus rockende songs in “The Projectionist” en “Down The Line”.

De titeltrack “The Great Wave” is een verhaal over de tweede wereldoorlog dat Ian Foster als een akoestische pianoballad brengt die later wat extra georkestreerd werd door vioolklanken, erg knap gespeeld door Janis Campbell. Bij het allermooiste op deze nieuwe plaat rekenen wij de emotioneel gebrachte pianoballad “Good Good Heart” die u in een door Ian Foster live gespeelde uitvoering op bijgaande video kunt beluisteren en bekijken.

We kunnen ook deze keer helemaal niets minder goeds berichten over de recent uitgebrachte plaat van onze favoriete Canadese troubadour Ian Foster. Enkel een warme aanbeveling om zelf eens naar zijn nieuwste werk te gaan luisteren en kennis te maken met een artiest die heerlijke songteksten en evenzo mooie melodieën kan schrijven en spelen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video