THE GRAND UNDOING – WHITE SPACE FLAVORS AND PARTIES ON TV (CD + Vinyl)

Zo’n drie jaar geleden kreeg ik een vinylplaat in mijn handen gestoken voor het schrijven van een recensie. Het ging om het solo debuutalbum “Appeasing The Sick” van ‘The Grand Undoing’, het alter-ego van de Amerikaanse multi-instrumentalist, zanger en songschrijver Seth Goodman uit Quincy nabij Boston, Massachusetts.

Die eerste plaat werd indertijd alleen in een veelvuldig gekleurde vinyluitvoering uitgebracht, maar zijn dezer dagen verschijnende tweede album “White Space Flavors And Parties On TV” kregen we deze keer zowel in vinylvorm als in een meer conventionele cd-vorm in de postbus toegestuurd.

Op deze zelf geproduceerde plaat staan tien eigen composities van Seth Goodman die voor de opname een aantal degelijke studiomuzikanten heeft uitgenodigd waarvan B.J. Cole op pedal steel, violist Ian Kennedy, gitarist Allen Devine en pianist-organist Chris Nole de bekendste namen zijn.

In sommige tracks zoals “New World”, “Pierce And Anderson” of “Cold Of The Iron Gate” herken je de invloeden uit de gitaarrock- en punkrockmuziek, genres waarin hij in een vorig muzikaal leven zelf nog actief is geweest. Soms klinkt Seth Goodman echter eveneens als een traditionele crooner zoals in “The Shadows Still Draw Me In” of in het nummer “Sparkle Sunday Blue”.

Maar in een aantal andere nummers zijn er fragmenten te horen die er op wijzen dat hij een grote fan is van de mysterieuze songs zingende David Bowie. Dat is onder meer het geval bij de eerste single “Cross Over Now”, de erg knap gezongen ballad “Long Are The Hours” en in het qua melodie op “Boys Keep Swinging” van Bowie lijkende “Ballad Of Alvin Gordon”, hoewel een pedal steelgitaar hier ook wel op country-invloeden wijst.

Het meer dan zes minuten durende afsluitende epos “Drag It Out A Little Longer” roept dan weer herinneringen op aan de psychedelische rockmuziek van de jonge, om zich heen razende Nick Cave. Dat ‘The Great Undoing’ het werk verzamelt van een muzikant met vele gezichten mag hierbij wel duidelijk zijn. Voor ieder wat wils is dan ook het motto van Seth Goodman op deze tweede plaat van zijn muzikaal project.

(valsam

“’The Grand Undoing’ is the alter-ego of the American multi-instrumentalist, singer and songwriter Seth Goodman. Succeeding his debut album ‘Appeasing The Sick’ from 2011, his newest record ‘White Space Flavors And Parties On TV’ is filled with songs that are somewhat louder with guitar rock, psychedelic rock and mysterious soundscapes. He is clearly an artist with many different faces.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website