THE LOUDERMILKS – THE LOUDERMILKS

Het zijn creatieve geesten in de muziekwereld als ze een groepsnaam voor hun nieuwste muzikale project moeten bedenken. Zo noemden de broers Ira and Charlie Loudermilk zich ‘The Louvin Brothers’ om in de jaren ’40 en ’50 close harmony gezongen gospel en countrymuziek te gaan spelen. Anderzijds hebben de broers Chad en Alan Edwards uit Charlotte, North Carolina dan weer gekozen om als ‘The Loudermilks’ door het leven te gaan en samen met bassist Shawn Lynch, toetsenist Jason Atkins en drummer Mike Kenerley alt.country en folkrockmuziek te gaan spelen. Kunt u dit complexe ‘namen noemen’-spelletje allemaal nog een beetje volgen? Indien niet, ook geen echt probleem.

Want we gaan het hier hebben over de debuutplaat van de uit de as van alt.countryband ‘Lou Ford’ ontstane formatie ‘The Loudermilks’, een album dat de groepsnaam als titel heeft mee gekregen. Het werd een plaat met tien zelf geschreven songs die door Alan en Chad Edwards in harmonie worden gezongen. Voor het bespelen van fiddle en banjo hebben ze Geoff White als gastmuzikant uitgenodigd in de opnamestudio, terwijl Nashville’s sessiemuzikant Joe Smith voor bijpassend pedal steel-werk zorgt bij de meer countrygetinte liedjes.

Openingstrack “Watch ‘Em Fall” is al zo’n uptempo countryrocknummer met banjo en pedal steel. “Quite Honestly” is eerder een Americana georiënteerde folkballad die Alan Edwards erg knap heeft ingezongen. “Come Along With Me” is dan weer een door de broers gezamenlijk gezongen, swingende countryrocksong.

Ingetogen en akoestisch wordt dan “Everybody Knows You” (zie live versie op video) gebracht vooraleer terug op elektrisch gitaarwerk over te schakelen voor de countryballad “Broken Record”. Een huilende pedal steelgitaar leidt daarna het als melancholische ballad verpakte verhaal over een zekere “Jim Dugan” in. “Darkness Of Hell” is een heel persoonlijk en tekstueel wat donker liedje geworden dat ontstond na de scheiding van Chad Edwards van zijn eerste vrouw. Tot slot krijgen we nog een aangrijpend verhaal over eenzaamheid en verdriet in de knappe afsluiter “Georgia Pines”.

‘The Loudermilks’ worden wel eens vergeleken met andere alt.countrygroepen als ‘Son Volt’, ‘Wilco’ of ‘The Jayhawks’ en we kunnen daar wel mee instemmen omdat ze van elk van deze bands elementen in hun muziek hebben verwerkt. Met hun eerste album zou dit kwintet wel eens de basis van een langjarige muzikale carrière in de wereld van Americana en alt.country kunnen gelegd hebben.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: You Know What…? Records

video