LONESOME SHACK – MORE PRIMITIVE

Heel bizar: als je deze plaat beluistert, zonder dat je iets over de band weet, zou je denken dat je een troepje jonge honden uit de diepste Mississippidelta aan het werk hoort: zo rauw en onversneden klinkt hun ruige, primitieve blues en boogie.

Als je dan een beetje op zoek gaat, leer je dat het om een trio uit Seattle gaat, bestaande uit zanger en gitarist Ben Todd, bassist Luke Bergman en drummer Kristian Garrard. Todd woont in een trailer, die hij, naar een Memphis Minnie-song “The Lonesome Shack”gedoopt heeft en die dus ook voor de groepsnaam zorgt. “More Primitive” is de derde plaat van dit trio, en die titel is niet gestolen: naakter en kaler kan een trioplaat niet klinken. De drumpartijen en de baslijnen zijn even rudimentair als bezwerend, de gitaar van Tood laveert er doorheen in duet met de stem en dat leidt tot tien zelfgeschreven nummers, samen 42 minuten lang, waarvan je heel vaak zou zweren dat het boogieklassiekers zijn.

John Lee Hooker en Little Feat kijken en luisteren goedkeurend toe, als Lonesome Shack “Wrecks”, “Old Dream” of “Medicine” ten berde brengt. Desolate landschappen doemen voor je op, maar telkens weer blijkt er ergens in de verte een roadhouse te staan, waarin een lokale band, voor géén volk, zijn eigen nummertjes staat te spelen. De jongens hebben goed naar de muziek van hun grootvaders geluisterd en hun zang en spel zijn dermate doorleefd en gemeend, dat je geen zin meer hebt om de rit naar wie weet waar verder te zetten.

Zo hoort dit soort rauwe (country)blues te klinken en alle festivalprogrammatoren zijn bij deze gewaarschuwd: ga in hemelsnaam achter dit trio aan ! Voor alle andere lezers: de CD is grotendeels online te beluisteren. Doe er uw voordeel mee, u zal er geen spijt van hebben! Knap. Heel knap!

(Dani Heyvaert)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Alive Naturalsound Records
Distr.: Sonic - RendezVous

video