KIRRI’S TRAVELIN’ KITCHEN JAM - 1 / ONE - EP

Op een broeierige zomeravond in juni vorig jaar testte de ‘Kirri’s Travelin Kitchen Jam’ band hun eerste try-out uit met gloednieuwe songs in het bovenzaaltje van ‘Den Hemel’ in Okselaar, waaronder het opgewekt rockende ‘Going To Town’, een song met dezelfde kwaliteiten als ‘Going Up The Country’ van Canned Heat. Het werd een volwaardig concert met een enthousiast applaudisserend publiek dat gulzig vroeg om meer. Hun mix van rock, pop, funk, swing en blues werkte immers aanstekelijk en dan komt automatisch het verzoek om die songs ook op een schijfje vast te leggen. Inmiddels zijn we een jaar verder en kwam hun EP 1/ One uit met vijf songs plus het fascinerende instrumentale ‘Herman’s Walk’ die allen de klasse van de componist verraden. Kris ‘Kirri’ Valvekens schrijft en componeert immers alle songs zelf en is een gedreven gitarist die samen met zijn wapenbroeders - bassist Erik Hermans, drummer Johan Asselberghs en toetsenist Marc Steenbergen - muziek als een passie beleeft.

Het album werd opgenomen in de Fandango Studio’s te Boutersem, vorig jaar opgericht door de allround muzikant Dirk Lekenne, en door hem ook geproducet, tevens afgeleverd in een mooi artistieke vormgeving. De naam van multi-instrumentalist Kris Valvekens, bekend van o.m. ‘The 5 O’Clock Shadow Bluesband’, het collectief ‘Kirri Willy & Le Magasin Dangereux’ en ‘Kirri’s Way Back’ staat garant voor veelzijdigheid wat ook te horen is in de variatie van songs. Zo heeft het funky ‘Bad Weather Blues’ een jazzy mood dat aanvoelt als een wandeling langs de Seine kaaien. Hierop speelt saxofonist Hugo Boogaerts mee, sessiemuzikant die o.m. Jo Lemaire, Hooverphonic en Zita Swoon begeleidde en deel uitmaakte van de ‘Wizards of Ooze’ formatie. Vocaliste Olivia Delforge is de tweede gastmuzikant die een enkele keer backing meezingt en percussionist Walter Mets de derde. Maar het is vooral het op elkaar ingespeeld viertal dat de sound, mood en feeling creëert.

Kirri Valvekens zingt de songs met een licht hese stem die zowel het timbre van Neil Diamond als dat van Lyle Lovett kan aannemen. Is het soulvol vertolkte ‘Nothing Matters’ met zachte orgelklanken nog enigszins weemoedig, dit verandert bij het up-tempo ‘Going To Town’. Het enigszins bezeten ‘Sometimes Love’ verraadt de aandoenlijke hartstocht van een smekeling terwijl het bluesy ‘These Days’ het heimwee herbergt dat herinneringen doorgaans kunnen oproepen. Naast een stemmingsmens toont Kirri zich wederom een rasgitarist die zijn gitaar aanwendt als uitdeining van zijn emoties. Bij hem is het niet de gitaar die het werk doet maar de krachtig/geëmotioneerde beroering van de snaren. Dat hoor je nog het beste in het instrumentale ‘Herman’s Walk’, waarin gitaar, piano, sax, bas en drum een eigen conversatie lijken te voeren op een jazzy ritme, een soort betoverende geheimtaal waarin je als ontvankelijke wandelaar mee betrokken wordt.

Marcie

Pics By Yvo Zels & Kurt Van Den Bosch

Wie er als eersten bij wil zijn?
‘Kirri’s Travelin Kitchen Jam’ stelt zijn EP voor op
donderdag 12 juni in zaal De Loods, De Knoet te Aarschot.

 


Artiest info
Website  
 

Label: Fandango Music

interview