IAN McLAGAN & THE BUMP BAND – UNITED STATES

Ian McLagan is een muzikant die in de artiestenwereld beter onder zijn roepnaam ‘Mac’ bekend staat. Deze sinds 1994 in Austin, Texas wonende 69-jarige zanger, keyboardsspeler en componist heeft een meerdere decennia durende loopbaan in de muziek op zijn conto staan. Hij was jarenlang één van de vooraanstaande leden van de rockgroepen ‘The Small Faces’ en de latere ‘Faces’ die Rod Stewart bij zijn optredens begeleid hebben.

Voor ‘Rootstime’ mocht ik in 2008 een recensie schrijven over zijn toenmalige album “Never Say Never” dat hij met zijn vaste begeleidingsgroep ‘The Bump Band’ had uitgebracht om het verdriet te verwerken naar aanleiding van het tragische overlijden van zijn echtgenote in een auto-ongeval in 2006.

Vorig jaar verscheen er ook nog een live opgenomen album op de markt onder de titel “Live At The Lucky Lounge”. Maar nu is er met de cd “United States” ook een splinternieuwe studioplaat van ‘Ian McLagan & The Bump Band’ verschenen op het ‘Yep Roc Records’-label.

‘The Bump Band’ zijn gitarist ‘Scrappy’ Jud Newcomb, bassist Jon Notarthomas en drummer Conrad Choucroun. Ze hebben de tien tracks op “United States” in de studio ingespeeld en nodigden gastmuzikant Leigh Mahoney van het Texaanse ‘Tosca String Quartet’ uit om viool te komen spelen op het schitterend gebrachte liefdesliedje “He’s Not For You’ waarmee deze cd met een absoluut hoogtepunt wordt afgesloten.

Ian McLagan zelf excelleert vanzelfsprekend op zijn vertrouwde Hammondorgel, al van bij de als eerste single uitgebrachte openingstrack “All I Wanna Do”. Daarna brengen ze “Pure Gold” in ‘Tex-Mex’-stijl in de vorm van een song die herinneringen oproept aan ‘Sir Douglas Quintet’ met de zangpartijen van de betreurde Doug Sahm en de klanken van het door Augie Meyers bespeelde ‘Farfisa’-orgel.

De ‘Wurlitzer’-piano wordt boven gehaald voor de ballad “Don’t Say Nothing”, voor het bluesy nummer “I’m Your Baby Now” en voor het akoestisch gebrachte “Mean Old World”. Onze tweede favoriete song uit de cd “United States” is het hitgevoelige meezingertje “Love Letter” dat we op video bij deze recensie hebben toegevoegd. Het is een liedje waarbij u zich gemakkelijk kunt inbeelden dat het door Rod Stewart zelf gezongen zou kunnen worden.

Naar het einde van deze plaat toe biedt Ian McLagan nog twee knappe songs aan, met name het soulvolle “Shalalala” en de aan Jerry Lee Lewis herinnerende boogie-woogie-song “How Blue”. Van een muzikant met zijn geschiedenis verwacht de luisteraar natuurlijk alleen maar kwaliteitsmuziek en we kunnen u hiermede garanderen dat Ian McLagan volledig aan deze hoge verwachtingen voldoet met zijn nieuwe album “United States”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Yep Roc Records

Distr.: V2 Benelux

video